
Περισσότεροι από 400 πολίτες υποβλήθηκαν σε δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο
Υψηλή ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο δωρεάν αναπνευστικό έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας, από ειδική ομάδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Η ενέργεια έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, όπως έχει ορισθεί η τελευταία ημέρα του Μαΐου.
Οι προσπάθειες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εντείνονται για την υποστήριξη όσων επιθυμούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, 7 στους 10 καπνιστές δηλώνουν ότι επιθυμούν να διακόψουν την ολέθρια αυτή συνήθεια. Το 97% όμως των καπνιστών που διακόπτουν μόνοι τους το κάπνισμα, μετά από ένα χρόνο το αρχίζουν ξανά.
Οι καπνιστές, ενώ θεωρούν ότι η νικοτίνη είναι πιο εθιστική από την κοκαΐνη και λιγότερο εθιστική από την ηρωίνη, συχνά δεν αντιλαμβάνονται το πόσο εθισμένοι είναι οι ίδιοι και πολλές φορές «δικαιολογούν» ακραίες συμπεριφορές. Κρύβουν ότι καπνίζουν από την οικογένειά τους, το σύντροφό τους, τον γιατρό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Το 4% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει καραμέλες, άρωμα ή και αποσμητικό χώρου για να κρύψει τη μυρωδιά του καπνού από τους άλλους. Το 51% δηλώνει ότι έχει βγει από το σπίτι αργά τη νύχτα για να αγοράσει τσιγάρα ώστε να έχει σίγουρα να καπνίσει το πρωί.
Το κάπνισμα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα ιατρική πάθηση, δεν είναι απλώς μια κακή συνήθεια ή επιλογή τρόπου ζωής, και πρέπει να αντιμετωπίζεται ιατρικά. Οι καπνιστές είναι πιθανότερο να διακόψουν επιτυχώς το κάπνισμα με τη βοήθεια γιατρού. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μια σύντομη συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες της διακοπής του καπνίσματος.
health.in.gr
- Ο Γουίλιαμ έζησε σαν «οργανωμένος» την πρόκριση της Άστον Βίλα στον τελικό του Europa League
- Ηλεία: Εργάτης γης πέθανε από λεπτοσπείρωση
- Γερμανία – Ελλάδα: Το γήπεδο που η Εθνική θα παίξει το σπουδαίο ματς για το Nations League
- Ονοματοδοσία πλατείας με το όνομα σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη
- Ειδικός στο χανταϊό προειδοποιεί: «Άσχημο μικρόβιο – Μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορη επιδείνωση και θάνατο»
- Χανταϊός: «Δεν υπάρχει φάρμακο, ούτε εμβόλιο» – Τι λέει ο Σύψας

