
Εγκαταλείπει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και η Ελβετία
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας αποφάσισε να προχωρήσει στο σταδιακό κλείσιμο των πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους (μετά το 2019) και την αντικατάστασή τους με καθαρές πηγές ενέργειες. Παράλληλα, υιοθετήθηκε πρόταση για αυστηρά stress test σε αντιδραστήρες σε υπάρχουσε και μελλοντικές εγκαταστάσεις.
Δουρμούσογλου Μιχάλης
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας αποφάσισε να προχωρήσει στο σταδιακό κλείσιμο των πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους (μετά το 2019) και την αντικατάστασή τους με καθαρές πηγές ενέργειες.
Συγκεκριμένα, τα τέσσερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στη χώρα (συνολικά έχουν πέντε μονάδες) θα τεθούν εκτός λειτουργίας από το 2019 ως το 2034, όταν θα φτάνουν στην ηλικία των 50 ετών, χωρίς πάντως να έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Ανάλογες αποφάσεις για σταδικό κλείσιμο των αντιδραστήρων τις επόμενες δεκαετίες έχει λάβει και η Γερμανία.
Όπως εξήγησε η υπουργός Ενέργειας, η Ελβετία θα στραφεί ολοκληρωτικά σε μη-πυρηνικές πηγές ενέργειας, δηλαδή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τον άνεμο, τον ήλιο και τη βιομάζα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας.
Παρατάυτα, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν από την κυβέρνηση ταχύτερες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι η πρόταση του Συμβουλίου θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν την εγκρίνει ή όχι τον Ιούνιο.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση των κρατών-μελών της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια.
Οι χώρες υιοθέτησαν υπουργική διακήρυξη με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου για το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, χωρίς εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.
Στη συνάντηση υιοθετήθηκε η ελληνική άποψη ότι οι γειτονικές χώρες που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστούν τις ίδιες αυστηρές δοκιμές για υπάρχουσες και για μελλοντικές εγκαταστάσεις.
Εκτός από την Ελλάδα, τη δήλωση υποστήριξαν η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λιχτενστάιν και Λετονία.
* Η επόμενη συνάντηση της ομάδας των χωρών αυτών θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ολυμπιακός ξεκινά τα προκριματικά του Champions League από τον Γ’ γύρο
- Καύσιμα: Πορεία για 2,15 ευρώ το λίτρο χαράσσει η αμόλυβδη – Ανησυχία στους καταναλωτές
- Κόκκινο «ηφαίστειο» το Τ-Center: Φανταστική ατμόσφαιρα από τον κόσμο του Ολυμπιακού (pics)
- LIVE: Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης
- Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Πήγα για τρέξιμο το πρωί, δεν έχω άγχος για τον τελικό» (vid)
- Πατροκτονία στη Mango; To μίσος των Αντίκ, η εμμονή με το χρήμα και τα 7 στοιχεία που «δείχνουν» δολοφονία



