
Η πρώιμη διάγνωση καθιστά ιάσιμο τον καρκίνο του μαστού
Ιάσιμος έχει καταστεί πλέον ο καρκίνος του μαστού χάρη στην πρώιμη διάγνωσή του. Τα τελευταία χρόνια χάρη στην αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την ιατρική εξέταση το 70% των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και στο 50% αυτών των περιπτώσεων η επιβίωση είναι 5ετής
Εξάλλου, μόνο το 10% των καρκίνων του μαστού οφείλονται σε κληρονομικά αίτια, ενώ στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μπορεί με μία αιματολογική εξέταση να εντοπιστούν τα ογκογονίδια που συνδέονται με την εκδήλωση της πάθησης. Τα άτομα αυτά ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ καθηγητής Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διημερίδα με θέμα: «Νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική» που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ.Φαχαντίδης επισήμανε ακόμη ότι επειδή στο 70% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται στο πρώτο στάδιο του καρκίνου ή και πιο νωρίς, παρέχεται η δυνατότητα συντηρητικών επεμβάσεων (τμηματική μαστεκτομή) χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί η γυναίκα σε ριζική μαστεκτομή.
Οι συντηρητικές επεμβάσεις γίνονται βάσει κριτηρίων, ενώ μπορεί να εφαρμοστούν ακόμη και όταν ο καρκίνος του μαστού είναι σε δεύτερο στάδιο, αφού προηγουμένως γίνει υποβάθμιση του σταδίου με τη υποβολή της ασθενούς σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442