Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να παγώσει και πάλι ο εποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη «ακόμη και για τρεις ώρες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δεξίωσης προς τιμή του διπλωματικού σώματος στην Ιερουσαλήμ, με την ευκαιρία του εορτασμού της 63ης επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ προειδοποίησε: «Είμαστε έτοιμοι για άμεσες συνομιλίες χωρίς εκ των προτέρων όρους. Αλλά δεν θα υπάρξει νέο μορατόριουμ στην Ιερουσαλήμ ή στην Ιουδαία-Σαμάρεια [δηλαδή τη Δυτική Όχθη]. Ούτε για τρεις μήνες, ούτε για τρεις ημέρες, ούτε ακόμη και για τρεις ώρες».

«Όταν η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς το μορατόριουμ πριν από ένα χρόνο, ο [πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ] Αμπάς και οι Παλαιστίνιοι το απέρριψαν. Και τώρα πιέζουν για ένα μορατόριουμ το οποίο είχαν απορρίψει», πρόσθεσε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «οι Παλαιστίνιοι έχασαν εννέα μήνες και μόνο τον τελευταίο μήνα (του μορατόριουμ) ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις. Για μένα τουλάχιστον, είναι σαφές ότι ψάχνουν μόνο για ένα πρόσχημα για να αποφύγουν συνομιλίες σε βάθος που θα οδηγούσαν σε μια συνολική λύση».

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, όταν έληξε το μορατόριουμ στην ανοικοδόμηση κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη που είχε κηρύξει η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ.

Από την πλευρά οι Παλαιστίνιοι ζητούν να κηρυχθεί νέο μορατόριουμ, τόσο για τη Δυτική Όχθη όσο και για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προτού ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ημέρα με την επέτειο ίδρυσης του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη Νάκμπα (στα αραβικά «καταστροφή») δηλαδή την βίαιη έξοδο από τις εστίες τους περίπου 750.000 Παλαιστίνιων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό