Εισηγήσεις για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε τρεις δόσεις
Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν οι αυξήσεις να μην γίνουν εφάπαξ, αλλά σε τρεις δόσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι η ασθμαίνουσα κτηματαγορά δεν θα μπορούσε να δεχθεί μεγάλες αναπροσαρμογές. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν πως θα ακολουθηθεί η βασική αρχή για προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων.
Τις αγοραίες αξίες θα προσεγγίσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη απόκλιση τιμών.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν οι αυξήσεις να μην γίνουν εφάπαξ, αλλά σε τρεις δόσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι η ασθμαίνουσα κτηματαγορά δεν θα μπορούσε να δεχθεί μεγάλες αναπροσαρμογές. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως θα ακολουθηθεί η βασική αρχή για προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων.
Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να παραμείνουν «παγωμένες» σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως π.χ. το κέντρο της Αθήνας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να μειωθούν, όπως επίμονα ζητούν φορείς της αγοράς.
Ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να γίνει με την νέα ψηφιακή υπηρεσία αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων.
Στόχος της νέας ψηφιακής υπηρεσίας είναι να καταστεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων φιλικός προς το χρήστη, είτε αυτός είναι φορολογούμενος, είτε είναι φορέας εμπλεκόμενος στη διαδικασία υπολογισμού του κόστους γης.
Καινοτομία του ψηφιακού συστήματος είναι η υποβοήθηση της δημιουργίας και επεξεργασίας «προτεινόμενης τιμής ζώνης» με ανάπτυξη πληροφοριακής υποδομής με αγοραίες τιμές ακινήτων από φορείς (π.χ. Τράπεζα της Ελλάδας), ιδιώτες, επιτροπές τοπικών Εφοριών και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.α
Οι τιμές αυτές, για τις οποίες θα χρησιμοποιούνται συντελεστές βαρύτητας βάσει κριτηρίων, συλλέγονται από το Τμήμα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κάποιοι ξεχνάνε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και γιατί μπόρεσε να αλλάξει τη χώρα
- Αϊζέα Κάνααν σχολίασε τον Παναθηναϊκό
- Πώς η Ευρώπη κατάφερε να κάνει τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της «εξαιρετικά»
- Το καλοκαίρι ξεκινά από το ταξίδι: Η Κρήτη σε καλεί και η ANEK LINES σε βάζει… εν πλω σε mood διακοπών
- Λεπέν και Φάρατζ: Βαθιά μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς, προσπαθούν να σωθούν επικαλούμενοι «κυνήγι μαγισσών»
- Ο «Αρσέν Λουπέν» γυρίζει την Αττική
- Ασπρόπυργος: Βίντεο ντοκουμέντο με τον εγκαυματία να βγαίνει από την επιχείρηση – «Εγώ άναψα ένα τσιγάρο»
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442