Διαφορετικές θέσεις από την επίσημη τουλάχιστον άποψη της κυβέρνησης για το θέμα του χρέους διατυπώνει ο Κώστας Σημίτης. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους το ταχύτερο σε συνεννόηση με την Ευρώπη.

«Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε τα επόμενα 15-20 χρόνια να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη» σημειώνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το ζητούμενο δεν είναι να τα καταφέρουμε «κουτσά στραβά» με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, καθότι η εμπειρία δείχνει ότι μια λύση που κινείται στα απώτατα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας δεν αποτελεί ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχολιάζοντας τις θέσεις που διατυπώνονται σε διεθνές επίπεδο για την αναδιάρθρωση -όπως οι θέσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ- ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι δεν θέλουν να υπάρξει ένα προηγούμενο, το οποίο ίσως αποτελέσει παράδειγμα σε άλλες χώρες να ζητήσουν και αυτές αναδιάρθρωση.

«Στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία μαζί τους, ώστε να πειστούν ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στην ευρωζώνη» συνεχίζει.

Επισημαίνει δε ότι από μία τέτοια κίνηση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, αρκεί η όλη προσπάθεια να σχεδιαστεί σωστά.

Σημειώνει επιπλέον ότι αυτό πρέπει να προηγηθούν επίμονες και συνεχείς απόρρητες συνομιλίες, που δεν επιτρέπεται να γίνουν στο συνηθισμένο κλίμα των «διαρροών».

«Χρειάζεται μια ομάδα με ειδικές γνώσεις, ικανή για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των ενδιαφερόμενων χωρών και την ΕΕ, καθώς και η συμβολή της ΤτΕ, που γνωρίζει όλα τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ