Έλλειμμα 25 εκατ. ευρώ στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το υπουργείο θα το καλύψει», διαπίστωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ.Λοβέρδος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και ανακοίνωσε πως κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου του, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, βασικός μέτοχος της χρηματοδότριας MARFIN BANΚ και ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης, ήρθαν σε συνεννόηση για την συνέχιση της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο μεν κ.Μαρτίνης απεδέχθη την πρόταση για πρόσληψη ικανού οικονομικού διαχειριστή για τις συναλλαγές του με την MARFIN BANK, ενώ ο κ.Βγενόπουλος απεδέχθη την πρόταση Μαρτίνη για καταγραφή όλων των οικονομικών δεδομένων του νοσοκομείου από έγκυρο ξένο λογιστικό οίκο.

Σε ό,τι αφορά το «Ωνάσειο», ο κ.Λοβέρδος ανέφερε πως το έλλειμμα των 25 εκατ. ευρώ, «το υπουργείο θα το αντιμετωπίσει στα όρια των δυνατοτήτων του», αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το καλύψει εξ ολοκλήρου, καθώς το νοσοκομείο επιχορηγείται από το Δημόσιο με 7,7 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «παροξυσμό δαπανών» από το 2002 και εντεύθεν, επικαλούμενος το δεδομένο «μισθού βοηθητικού, τεχνικού προσωπικού που ξεπερνά τα 72.000 ευρώ ετησίως», αλλά και την αύξηση του μη ιατρικού προσωπικού κατά 30 άτομα.

Αντίστοιχα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του «Ωνασείου» Πέτρος Αλιβιζάτος απέδωσε το έλλειμμα στις υποτιμολογημένες ιατρικές πράξεις, στις αμοιβές του ιατρικού και μη προσωπικού (για τους γιατρούς οι μισθοί ανέβηκαν από 10 σε 12 εκ. ευρώ και για το προσωπικό «από 14 εκ. ευρώ το 2002, φτάσαμε στα 34 εκ. ευρώ») με αυξήσεις 150% σε λιγότερο από 10 χρόνια».

«Και οι συνάδελφοί μου και οι εργαζόμενοι δεν έχουν αντιληφθεί πως οι μέρες των παχέων αγελάδων έχουν τελειώσει. Δεν γίνεται με εισόδημα μπύρας να τρώμε χαβιάρι και να πίνουμε σαμπάνια. Πρέπει να υπάρξουν περικοπές», ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ωνασείου» αντεπετέθη λέγοντας πως «είμαστε σίγουροι πως για το έλλειμμα, θα ευθύνεται η μισθοδοσία του προσωπικού» και τόνισε πως «κανείς δεν μιλά για το πόσες προσλήψεις έχουν γίνει το τελευταίο 8μηνο – και χωρίς προκήρυξη θέσεων – και κανείς δεν εξετάζει εάν χρειάζονταν. Αν κάποιος συνάδελφος με δύο παιδιά, κάνει έως και 7 νύχτες βάρδια και σαββατοκύριακα, μπορεί να παίρνει το ποσόν αυτό που ανέφερε ο κ. υπουργός. Δεν λένε, όμως, πως ο συνάδελφος είναι εκλεγμένος συνδικαλιστής στην ΓΣΕΕ και, αν κι έχει το δικαίωμα να μην εργάζεται στο νοσοκομείο, δεν κάνει χρήση του δικαιώματος συνδικαλιστικής αδείας».

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο