Διαδηλώσεις στην Ιταλία ενάντια στις περικοπές στον τομέα της Παιδείας
Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί, κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Ρώμης, της Μπολόνια, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας ζητώντας να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της χώρας και διεκδικώντας το δικαίωμά τους σε δωρεάν δημόσια, ποιοτική παιδεία.
Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί, κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Ρώμης, της Μπολόνια, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας ζητώντας να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της χώρας και διεκδικώντας το δικαίωμά τους σε δωρεάν δημόσια, ποιοτική παιδεία.
Το μήνυμα προς τους διαδηλωτές ήταν να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές ετικέτες και έτσι στη Ρώμη στην κεφαλή της πορείας τοποθετήθηκε η μεγαλύτερη ιταλική σημαία που έχει κατασκευαστεί ποτέ, μήκους 200 μέτρων.
Οι οργανωτές είπαν ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου ένα εκατομμύριο άτομα σε όλη τη χώρα αλλά σύμφωνα με την αστυνομία στην πρωτεύουσα ο αριθμός των διαδηλωτών συνολικά έφτανε μόνο τις 43.000, εκ των οποίων οι 25.000 στη Ρώμη.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από 94 μη κυβερνητικές οργανώσεις και στηρίχτηκε από το συνδικάτο Cgil και δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν κυρίως την περικοπή του προϋπολογισμού για την παιδεία και τον πολιτισμό.
Ο εισαγγελέας Αντόνιο Ινγκρόια επέκρινε από το βήμα του ομιλητή το σχέδιο μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης που παρουσίασε την Πέμπτη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Οι πολίτες δεν θα είναι πλέον ίσοι απέναντι στο νόμο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο της ποινικής δικαιοσύνης» είπε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κάποιοι ξεχνάνε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και γιατί μπόρεσε να αλλάξει τη χώρα
- Αϊζέα Κάνααν σχολίασε τον Παναθηναϊκό
- Πώς η Ευρώπη κατάφερε να κάνει τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της «εξαιρετικά»
- Το καλοκαίρι ξεκινά από το ταξίδι: Η Κρήτη σε καλεί και η ANEK LINES σε βάζει… εν πλω σε mood διακοπών
- Λεπέν και Φάρατζ: Βαθιά μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς, προσπαθούν να σωθούν επικαλούμενοι «κυνήγι μαγισσών»
- Ο «Αρσέν Λουπέν» γυρίζει την Αττική
- Ασπρόπυργος: Βίντεο ντοκουμέντο με τον εγκαυματία να βγαίνει από την επιχείρηση – «Εγώ άναψα ένα τσιγάρο»
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442