Συλλήψεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο προκάλεσαν την οργή της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στη σύλληψη εννιά ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερις ευρωβουλευτές, ο επίσκοπος Νεαπόλεως, ένας ιερέας και μία υπάλληλος του Ευρωκοινοβουλίου, προχώρησε το Σάββατο το καθεστώς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λίγο αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι ευρωβουλευτές και οι άλλοι συλληφθέντες, εκτός από τον πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοΐζο Αυξεντίου, που κατηγορούνται ότι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη.
Στη σύλληψη εννιά ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερις ευρωβουλευτές, ο επίσκοπος Νεαπόλεως, ένας ιερέας και μία υπάλληλος του Ευρωκοινοβουλίου, προχώρησε το Σάββατο το καθεστώς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Αυτή η παράνομη ενέργεια, η οποία δείχνει τι σημαίνει κατοχή, υποσκάπτει και δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Λίγο αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κατοχικό καθεστώς άφησε ελεύθερους όλους τους ευρωβουλευτές και τους άλλους συλληφθέντες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκτός από τον πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοΐζο Αυξεντίου, τους οποίους κατηγορούν ότι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές αρνούνται να αποχωρήσουν από το χώρο κράτησής τους, επιμένοντας να αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη της ομάδας που είχε μεταβεί στα κατεχόμενα για να διερευνήσει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, οι Πολωνοί Γιαρουσλάβ Βαλέσα, γιος του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα, και Αρτούρ Ζασάστα, η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο πατήρ Σάββας, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και μία υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.