Η βρετανική εταιρεία Epitiro η οποία παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης ποιότητας επικοινωνιών μελέτησε τα αποτελέσματα μετρήσεων από 14.000 χρήστες σε τέσσερις χώρες για να τεκμηριώσει κάτι που όλοι οι χρήστες της χρήσης Wi-Fi στο σπίτι γνωρίζουν καλά: ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να τα κάνεις καλωδιωμένος, στα συνήθη όμως, η ελευθερία που παρέχει το Wi-Fi είναι ανεκτίμητη.

Η Epitiro συμπεραίνει ότι η ταχύτητα download από το Διαδίκτυο μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 30% μέσω Wi-Fi, λόγω των συνθηκών στο περιβάλλον του σπιτιού, εκεί όπου δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο η εταιρεία που παρέχει την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Epitiro, η διαφορά στους χρόνους κατεβάσματος από το Διαδίκτυο γίνεται αισθητή όταν αφορά μεγάλα αρχεία (DVD/CD 750MB σε 23 λεπτά με Wi-Fi στα 4,6Mbps αντί σε 16 λεπτά καλωδιακά στα 6,7Mbps). Σε συνήθεις όμως χρήσεις, όπως η πλοήγηση στο Δίκτυο ή η αποστολή και η λήψη e-mail η υπαρκτή διαφορά στην ταχύτητα (17%) δεν γίνεται αισθητή (καθώς οι ιστοσελίδες αποτελούν από πολλά μικρά «αντικείμενα»). Όταν όμως, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται για εφαρμογές όπως η διαδικτυακή τηλεφωνία (VoIP, π.χ. μέσω Skype), ή η διαδικτυακή τηλεόραση (IPTV) η διαφορά στην ταχύτητα σύνδεσης γίνεται αισθητή και ενίοτε απαγορευτική, καθώς μια από τις «επιπλοκές» της χρήσης του Wi-Fi είναι η απώλεια πακέτων ή του σήματος. Ομοίως, το online gaming φαίνεται να επηρεάζεται από την ασύρματη δικτύωση, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την μετάδοση των εντολών του παίκτη και τη λήψη των αντιδράσεων των αντιπάλων διαδικτυακά αυξάνεται (το λεγόμενο latency αυξάνεται κατά 10% έως και 20%).

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το Wi-Fi είναι:

  • Διαρροή από τον φούρνο μικροκυμάτων
  • Συσκευές μετάδοσης ήχου/βίντεο
  • Ασύρματες Συσκευές επιτήρησης μωρού
  • Ασύρματα τηλέφωνα
  • Συσκευή ελέγχου της πόρτας του γκαράζ
  • Κονσόλες και ασύρματα χειριστήρια
  • Αλλες συσκευές επικοινωνίας (Bluetooth κ.ά.)

υπό την προϋπόθεση ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν την μπάντα των 2,4GHz ISM, καθώς την μοιράζονται με το Wi-Fi (οικογένεια πρωτοκόλλων IEEE 802.11). Εξάλλου, την ίδια συχνότητα χρησιμοποιούν και γειτονικοί Wi-Fi router και οι παρεμβολές με άλλα οικιακά ασύρματα δίκτυα, ιδιαίτερα όταν μοιράζονται τοίχους, δεν είναι ασυνήθιστες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που συχνά προτείνεται στους χρήστες Wi-Fi στο σπίτι να αλλάξουν την default επιλογή του καναλιού Wi-Fi (σε περιβάλλον Windows, επιλέξτε Εναρξη, Εκτέλεση, πληκτρολογήστε ipconfig και βρείτε την IP διεύθυνση στο Default Gateway. Αντιγράψτε την στον browser, δώστε username και password -συνήθως είναι admin admin, αν και εξαρτάται από το router. Από το μενού επιλέξτε Wireless Settings, όπου θα βρείτε τις επιλογές για τα «κανάλια» του Wi-Fi υπό μορφή drop down menu και σώστε την αλλαγή).

In.gr Τεχνολογία