Η παρουσία του συντρόφου σας είναι τώρα περισσότερο πολύτιμη παρά ποτέ. Μη διστάσετε, λοιπόν, να του το δείξετε. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρει το μήνυμά και να σας συμπαρασταθεί, αλλά και για να μπορέσει να βιώσει την πατρότητα, είναι να τον βάλετε από την αρχή στο παιχνίδι.

Μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι η εγκυμοσύνη σας θα τον γεμίσει με καμάρι και χαρά, έστω και αν δεν καταφέρει -ίσως- να σας εκφράσει τα συναισθήματά του. Ωστόσο, μπορεί να νιώσει ταυτόχρονα και μια ανησυχία, θα φοβηθεί μήπως παραγκωνιστεί και αναγκαστεί από τη συμπεριφορά σας να σας βλέπει μάλλον ως μητέρα του παιδιού, παρά ως σύντροφό του, δηλαδή σαν μια γυναίκα, η οποία θα κάνει το νεοφερμένο πλασματάκι κέντρο του ενδιαφέροντός της. Θα μπερδευτεί από τους καινούριους σας ρόλους, θα νιώσει αμηχανία και θα αρχίσει να αναρωτιέται για το μέλλον της σχέσης σας.

Τα ανάμεικτα αυτά συναισθήματα είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Παρ’ όλο που είναι κοντά σας, δεν «συμβιώνει» με το έμβρυο, όπως εσείς, δεν αισθάνεται ναυτία, δεν βλέπει το σώμα του να αλλάζει, δεν νιώθει τα σκιρτήματα του μικρού. Δυσκολεύεται να φανταστεί ότι το μωρό, που έρχεται, είναι αληθινό.

«Εισπράττει» την απειλή, αλλά δεν βλέπει ακόμα τον εαυτό του ως πατέρα. Βοηθήστε τον να αισθανθεί σύντροφος, εραστής αγαπημένος, αλλά και απαραίτητος συνεργάτης σας στο ρόλο του γονιού.

Δώστε του την ευκαιρία να μοιράζεται τα όνειρα και τις αγωνίες σας· να φαντάζεται μαζί σας το μέλλον με το παιδί· να νιώθει την παρουσία του μωρού χαϊδεύοντας το σώμα σας· να σας ανακουφίζει από τα πονάκια σας με εντριβές· να σας φροντίζει όταν νιώθετε κουρασμένη· να σας συνοδεύει στις συναντήσεις με τη μαία και στα ψώνια για τα μωρουδιακά· να ακούει τις ανησυχίες σας και να σας ανοίγει την καρδιά του.

Με άλλα λόγια, πείτε του με τον τρόπο σας ότι τον έχετε ανάγκη, ότι τον αγαπάτε και ότι τον θέλετε, γιατί εκτός από μητέρα δεν θα πάψετε να είστε και η σύντροφός του.

health.in.gr