Ρουμπάνης Απόστολος

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να κλείσει το blogspot, το γνωστό εργαλείο της Google για τη δημιουργία blogs, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε το δορυφορικό κανάλι Digiturk για παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων ποδοσφαίρου.

Tο θέμα ήρθε στην επιφάνεια, όταν το τηλεοπτικό κανάλι διαπίστωσε ότι αρκετοί από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που μετέδιδε αποκλειστικά, μεταδίδονταν παράλληλα και από διάφορα blogs.

Σημειώνεται ότι περίπου 600 χιλιάδες Τούρκοι διατηρούν blogs μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Google.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίζεται στην αυστηρή νομοθεσία που ισχύει στη χώρα σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2010 η Τουρκία ήρε τη διετή απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο YouTube.

Η Google επιβεβαίωσε ότι ο Blogger/Blogspot έχει «κατέβει», ωστόσο, άφησε αιχμές για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης: «Ο τρόπος καταγγελίας παραβίασης κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας για περιεχόμενο που εμφανίζεται στον Blogger είναι σαφέστατος και ξεκάθαρος. Ενθαρρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να καταφεύγουν σε αυτόν, παρά να επιδιώκουν καθολική απαγόρευση» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Google.

H Digiturk από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη ήταν ο μόνος τρόπος προστασίας των αγώνων που μεταδίδει κατ΄αποκλειστικότητα. Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα και τώρα τα δικαιώματα παραβιάζονται από άλλους δικτυακούς τόπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ