«Ισχυρές αποφάσεις» αναμένει η Πορτoγαλία από την ΕΕ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξτέιρα Ντος Σάντος εξέφρασε την Δευτέρα τους φόβους ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του για τη μείωση του ελλείμματος μπορεί να είναι μάταια, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις από την ΕΕ να αντιμετωπισθεί με «ισχυρό τρόπο» η κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ωστόσο, την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις για προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.
Κωστούλας Γεώργιος
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξτέιρα Ντος Σάντος εξέφρασε την Δευτέρα τους φόβους ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του για τη μείωση του ελλείμματος μπορεί να είναι μάταια, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις από την ΕΕ να αντιμετωπισθεί με «ισχυρό τρόπο» η κρίση χρέους στην Ευρώπη.
«Φοβάμαι ότι αν η Ευρώπη δεν κάνει τα αναγκαία βήματα, όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να ήταν μάταιη», είπε σε συνέδριο στη Λισαβόνα, σύμφωνα με το Reuters.
Ο κ. Ντος Σάντος είπε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών μπορεί να πλήξει το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά τόνισε ότι η Πορτογαλία θα λάβει και νέα μέτρα λιτότητας, αν χρειαστεί.
«Έχουμε διορθωτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», υποστήριξε.
Οι δηλώσεις του Πορτογάλου υπουργού έγιναν, ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη θέληση της γερμανικής κυβέρνησης να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να επιτρέψει σε αυτό να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης.
Επίσης, αυξάνονται και οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι η χώρα του θα αναγκασθεί να ζητήσει την οικονομική βοήθεια του μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων διατηρούνται πολύ πάνω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 7%.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι πάνω από το 7% για 17 συνεχόμενες ημέρες συνεδρίασης των αγορών. Ελλάδα και Ιρλανδία άντεξαν με επιτόκιο πάνω από 7% για 13 και 15 ημέρες αντίστοιχα.
Πάντως, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κλειστά τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Στήριξη στον αγώνα των αγροτών
- Χάνει τη μπάλα η εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα αλλά χωρίς σύλληψη η κατάθεση «Φραπέ» – «Δεν έχουμε αρμοδιότητα», λέει η πλειοψηφία
- Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ μας πιέζουν για «ελεύθερη οικονομική ζώνη» – «Θα χρειαστούν εκλογές ή δημοψήφισμα»
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λουντογκόρετς
- «Είναι βαθιά λάθος»: Το Nemo επιστρέφει το τρόπαιο της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ
- Ο Ολυμπιακος φτιάχνει με νίκη ωραίο μονοπάτι


