Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να πολιορκούν τους διαδηλωτές. Ο γιος του Λίβυου ηγέτη αναγνώρισε ότι υπάρχουν «προβλήματα» σε ορισμένες περιοχές, κάνοντας λόγο για πιθανή εκεχειρία με τους «τρομοκράτες».

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις καλά κρατούν στην αναμέτρησή τους με τους εξεγερμένους στη δυτική Λιβύη» ανέφερε σε συζήτηση που είχε με δυτικούς δημοσιογράφους.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιου είδους διαπραγμάτευση με τους «τρομοκράτες», ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι παραδέχθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πρόβλημα στην πόλη Ζαουίγια και στο λιμάνι Μιζουράτα.

«Έχουμε, όμως, να κάνουμε με τρομοκράτες. Ο στρατός αποφάσισε πάντως να μην επιτίθεται στους τρομοκράτες, δημιουργώντας τη δυνατότητα να γίνει μία διαπραγμάτευση, η οποία θα γίνει ειρηνικά και την οποία θα την κάνουμε το Σάββατο».
{{{ map }}}
O ίδιος χαρακτήρισε υπερβολικές τις αναφορές για τους εκατοντάδες νεκρούς, κάνοντας λόγο για «εχθρικά αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα».

Την Παρασκευή ο ηγέτης της Λιβύης έκανε επίδειξη δύναμης, μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.

Σύμφωνα με εικόνες που προέβαλε απευθείας η κρατική τηλεόραση, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε: «Όλες οι αποθήκες όπλων θα ανοίξουν για να εξοπλιστεί ο λαός».

«Θα πολεμήσουμε αν το θέλουν. Θα πολεμήσουμε και θα τους νικήσουμε» τόνισε.

Αμερικανικές ανησυχίες

Το τέλος της κυριαρχίας του Μουάμαρ Καντάφι θα δημιουργούσε ένα τεράστιο κενό και θα οδηγούσε σε μια μεταβατική περίοδο γεμάτη με «σκοπέλους» στη Λιβύη, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Σε αντίθεση με την Αίγυπτο και την Τυνησία, η Λιβύη δίνει την εντύπωση μιας «ακραίας περίπτωσης» των δεινών που παρατηρούνται σε άλλες αραβικές χωρες, όπως η Υεμένη και οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, υποστηρίζει ο σύμβουλος σε θέματα πολιτικής Χαλίλ Ματάρ.

Οι τρεις περιοχές της, ανατολική, δυτική και νότια, που ήταν διαιρεμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την ανεξαρτησία, συνεχίζουν να δομούν μια χώρα στην οποία «οι συμμαχίες των φυλών είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ οτιδήποτε άλλο» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το μέλλον θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι φυλές μπορούν να παραμείνουν ενωμένες» πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απόσχισης των ανατολικών επαρχιών.

Η άποψη του Αμερικανού ειδικού Ρόμπερτ Ντάνιν, όπως διατυπώθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (CFR), δεν διαφέρει και πολύ:

«Μολονότι ελάχιστοι θα λυπούνταν για την αποχώρηση του Καντάφι από τη σκηνή, αυτό θα δημιουργούσε επίσης ένα τεράστιο κενό εξουσίας. Θα παρίστανε τον έξυπνο όποιος νομίζει ότι μπορεί να πει ποιος θα μπορούσε να ενώσει τη χώρα αυτή, στην οποία η εθνική ταυτότητα είναι αδύναμη και όπου κυριαρχούν οι δεσμοί μεταξύ των φυλών και των οικογενειών» γράφει.

Η απουσία θεσμών, που διατηρήθηκε σκόπιμα από τον Καντάφι επί 42 χρόνια, είναι άλλο ένα μειονέκτημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ