
Η κυβέρνηση επικροτεί κάθε πρωτοβουλία για ένα ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα, δηλώνει ο Φ.Σαχινίδης
Η κυβέρνηση θα επικροτήσει κάθε πρωτοβουλία από όποια τράπεζα κι αν προέρχεται και οδηγεί σε ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό κεφαλαιουχικά και πιο ικανό να αντεπεξέλθει στα προβλήματα και χειροκροτεί κάθε πρωτοβουλία κατευθύνεται προς αυτή τη στόχευση είτε αφορά στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, είτε αφορά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ρουμπάνης Απόστολος
Η κυβέρνηση θα επικροτήσει κάθε πρωτοβουλία από όποια τράπεζα κι αν προέρχεται και οδηγεί σε ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό κεφαλαιουχικά και πιο ικανό να αντεπεξέλθει στα προβλήματα και χειροκροτεί κάθε πρωτοβουλία κατευθύνεται προς αυτή τη στόχευση είτε αφορά στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, είτε αφορά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη σχετικά με την πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με την Alpha Bank.
Ο βουλευτής έθεσε το ερώτημα γιατί ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ένα «ντιλ» τραπεζών – όταν δεν παρεμβαίνει ούτε στα εργασιακά, ούτε στο καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι τράπεζες – και ακόμη διερωτήθηκε αν θα υποστηρίξει και την φημολογούμενη συγχώνευση Eurobank-Alpha.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαχινίδης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε τα προβλήματα που είχαν τράπεζες του εξωτερικού, αλλά το πρόβλημά του προκύπτει από το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συμπαρασύρθηκε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την ΕΚΤ.
Πάντως διευκρίνισε ότι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος δεν υπαγορεύεται από τις κυβερνήσεις αλλά από τις συνθήκες που διαδραματίζονται στην Οικονομία, απαντώντας έτσι στον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις κινήσεις δημιουργίας καρτέλ «δυόμισι τραπεζών».
«Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε μία διάθεση για να υπαγορεύσει με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα είναι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος μετά την κρίση θα ήταν πολύ δύσκολο να οδεύσει την διαδικασία ώστε από ένα σύνολο τραπεζών που υπάρχει σήμερα να καταλήξουμε σε «δυόμισι τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι δύο αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του Conference League, αν αποκλειστεί από την Ντιναμό Κιέβου
- Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα καίει η πυρκαγιά στην Γκουανταλαχάρα της Ισπανίας
- Με Σπαρτάκ Τρνάβα ή ΤΣΣΚΑ 1948 ο Παναθηναϊκός στον 3ο προκριματικό του Conference League
- Τέσσερα μετάλλια και πολλές υποσχέσεις από τη νέα γενιά του ελληνικού στίβου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18
- Ανδρουλάκης για επέτειο τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η μνήμη γίνεται ευθύνη, δεν ξεχνάμε τους νεκρούς»
- «Αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης» -Αποσπάσματα από το βιβλίο της Σιμόν ντε Μπoβουάρ
