Το πρωτότυπο αυτό λεξικό, μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία, απευθύνεται σε όσους έχουν την αγωνία για την εύστοχη χρήση των λέξεων στον προφορικό και στο γραπτό λόγο.
Το πρωτότυπο αυτό λεξικό, μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία, απευθύνεται σε όσους έχουν την αγωνία για την εύστοχη χρήση των λέξεων στον προφορικό και στο γραπτό λόγο. Στις σελίδες του διερευνάται η ακριβής σημασία πάρα πολλών λέξεων, ενώ τα λήμματα (περισσότερα από 2.500) είναι δοσμένα με αλφαβητική σειρά. Πολύτιμο και ελκυστικό γλωσσικό βοήθημα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για όσους χρησιμοποιούν τον λόγο σε επαγγελματικό επίπεδο και γενικά για όσους έχουν το μεράκι της ορθοέπειας και της ακριβολογίας.

Περιλαμβάνονται:
– Σημασιολογικοί συσχετισμοί: ζεύγη ή μεγαλύτερες ομάδες λέξεων με ετυμολογική ή σημασιολογική συγγένεια, των οποίων αποσαφηνίζονται οι δυσδιάκριτες σημασιολογικές αποχρώσεις.
– Γλωσσικά λάθη και «λάθη»: Είναι ορθοί ή λαθεμένοι οι τύποι αθλίατρος, ανταπεξέρχομαι, ζάμπλουτος, στεναχώρια ή η φράση Είναι υπέρ του δέοντος αυστηρός;
– Άλλες επισημάνσεις: Πολλές άλλες λέξεις των οποίων η σημασία αποσαφηνίζεται μεμονωμένα, ορθή σύνταξη πολλών ρημάτων, δομή του νεοελληνικού λόγου κ.ά.

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και υπηρέτησε 32 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει, είτε μόνος είτε σε συνεργασία με τη σύζυγό του Έλλη Πετρίδου-Εμμανουηλίδου (†2008), δεκάδες βοηθήματα για φιλολόγους και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακόμα, πήρε μέρος στη συγγραφή σχολικών βιβλίων του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Μεταίχμιο
Παναγιώτης Εμμανουηλίδης