Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπό πίεση ο Μ.Καντάφι, μετά τις σκηνές χάους στους δρόμους της Λιβύης

Υπό πίεση ο Μ.Καντάφι, μετά τις σκηνές χάους στους δρόμους της Λιβύης

Στην Τρίπολη επεκτάθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μεταδίδουν εικόνες από συγκεντώσεις στήριξης στον Μ.Καντάφι, ωστόσο, η κατάσταση που περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες είναι διαφορετική, καθώς μιλούν για χάος και βία στους δρόμους πολλών πόλεων, με κυβερνητικά κτίρια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ένωση μουσουλμάνων της Λιβύης ζητά από τους υποστηρικτές της να εξεγερθούν. Η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποιεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι. «Εγκαταλείπουν» τον Λίβυο ηγέτη διπλωμάτες και υπουργοί.

Στην Τρίπολη επεκτάθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μεταδίδουν εικόνες από συγκεντώσεις στήριξης στον Μ.Καντάφι, ωστόσο, η κατάσταση που περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες είναι διαφορετική, καθώς μιλούν για χάος και βία στους δρόμους πολλών πόλεων, με κυβερνητικά κτίρια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ένωση μουσουλμάνων της Λιβύης ζητά από τους υποστηρικτές της να εξεγερθούν. Η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποιεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι. «Εγκαταλείπουν» τον Λίβυο ηγέτη διπλωμάτες και υπουργοί.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην πόλη Ρας Λάνουφ, όπου βρίσκεται διυλιστήριο πετρελαίου και πετροχημικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε η εφημερίδα Quryna στην ιστοσελίδα της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το προσωπικό προσπαθεί να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις.

Φωτιά ξέσπασε στην Αίθουσα του Λαού, κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα Τρίπολη και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο τους. Στις φλόγες τυλίχτηκε και ένα αστυνομικό τμήμα στο προάστιο της Τρίπολης, Σουκ Αλ Τζάμα.

Η πληροφόρηση από τη χώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και η κυβέρνηση έχει υπό τον έλεγχό της τις επικοινωνίες. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι σχετικά ήρεμη, μετά τη βίαιη καταστολή -την οποία αυτόπτες μάρτυρες αποκαλούν «σφαγή»- των διαδηλωτών.

Άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας περιπολούν στην Πράσινη Πλατεία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και πυρομαχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα.

Σποραδικά πυρά συνεχίζουν, πάντως, και ακούγονται σε ολόκληρη τη Λιβύη, ενώ τα θύματα των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών είναι περισσότερα από 233, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Βεγγάζη, «πρωταγωνίστρια» των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως βρίσκεται τώρα σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών.

«Εγκαταλείπουν» τον Καντάφι

Πολλοί διπλωμάτες και υπουργοί έσπευσαν να «εγκαταλείψουν» τον Λίβυο ηγέτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών», μεταδίδει η Quryna.

Την Κυριακή, ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αμπντέλ Μονέιμ αλ-Χόνι, ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση», ενώ και ο πρεσβευτής της χώρας στην Ινδία υπέβαλλε την παραίτησή του για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση των Μουσουλμάνων Ουλεμά της Λιβύης εξέδωσε διακήρυξη, στην οποία λέει σε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι «καθήκον» τους να εξεγερθούν κατά της ηγεσίας της χώρας.

«Επέδειξαν πλήρως αλαζονική ατιμωρησία και συνέχισαν, και μάλιστα ενέτειναν, τα αιματηρά τους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επομένως έδειξαν πλήρη απιστία στην προστασία του Θεού και του αγαπημένου του προφήτη» ανέφερε η διακήρυξη.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούνται υπακοή ή στήριξη και κάνει την εξέγερση εναντίον τους -με κάθε μέσο- ως ένα θεϊκά επιβεβλημένο καθήκον» προσέθετε η ανακοίνωση.

Μήνυμα του γιου του Καντάφι

Την ίδια ώρα, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ Καντάφι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αυξήσεις μισθών.

Στις δηλώσεις του κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από τα φαινόμενα βίας που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά είπε ότι οι αριθμοί των νεκρών που έχουν παρουσιαστεί «είναι υπερβολικοί».

Η στάση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBN.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει των συνεδριάσεων των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις κάλεσε τον Λίβυο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ, τόνισε σε ανακοίνωσή του πως το Λονδίνο ζητά να τεθεί τέλος στη βία και στον θάνατο διαδηλωτών, ενώ καλεί να υπάρξει πλήρης έρευνα για τα γεγονότα στη Βεγγάζη και την ανατολική Λιβύη.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως η Βρετανία επιθυμεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση της Λιβύης σε έναν πραγματικό διάλογο, σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στην πρόσβαση διεθνών παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την άρση των απαγορεύσεων στο Διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλει κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, απαγορεύοντάς του να ταξιδεύει στην Ευρώπη και «παγώνοντας» την περιουσία του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024