Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση συνασπισμού σχημάτισε ο Χασίμ Θάτσι στο Κόσοβο

Κυβέρνηση συνασπισμού σχημάτισε ο Χασίμ Θάτσι στο Κόσοβο

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, υπέγραψε το Σάββατο συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα κόμματα. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) του Θάτσι συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, υπέγραψε το Σάββατο συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα κόμματα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) του Θάτσι συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Το PDK, το οποίο εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, κατέφυγε στο πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα και στα κόμματα των εθνικών μειονοτήτων μετά τη δήλωση τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με τον Θάτσι.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, γεννημένος στο Κόσοβο εκατομμυριούχος που ζει στην Ελβετία και ασχολείται με το χώρο των κατασκευών, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου.

Ο Θάτσι είπε ότι ο συνασπισμός είναι «για ένα νέο Κόσοβο, για την ανάπτυξή του, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τη δημιουργία μίας πολύ-εθνοτικής κοινωνίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ευρωπαϊκή προοπτική».

Η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Το πολιτικό αδιέξοδο προκάλεσε ήδη καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, αλλά έχει συμφωνήσει να συζητήσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της συνύπαρξής τους, όπως το διασυνοριακό εμπόριο και οι μεταφορές.

Ο Θάτσι είπε ότι η πρώτη απόφαση του υπουργικού του συμβουλίου θα είναι η έναρξη του διαλόγου με τη Σερβία, η οποία απέσυρε τις δυνάμεις της από το Κόσοβο το 1999 μετά από τη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Άλλα βήματα που πρέπει επειγόντως να κάνει η κυβέρνηση είναι να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2011 και να ξεκινήσει εκ νέου την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιριών.

«Από τώρα είμαστε έτοιμοι για δράση. Έχουμε τη δύναμη, την ενέργεια, την σοφία και τη μεγάλη θέληση να δράσουμε» δήλωσε ο Πατσόλι, ο ρόλος του οποίου θα είναι κυρίως εθιμοτυπικός.

Η εικόνα τόσο του Θάτσι όσου και του Κοσόβου -που την Πέμπτη γιόρτασε την τρίτη επέτειο από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του- αμαυρώθηκε από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατηγορεί τον ίδιο τον Θάτσι και μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου για απαγωγές στο Κόσοβο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024