Πίσω από τις προσπάθειες αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας βρίσκονται τα συμφέροντα τραπεζών ευρωπαϊκών χωρών, υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Ο κ. Σμιτ επισημαίνει ακόμα το γεγονός ότι παρά τη θέσπιση του κοινού νομίσματος ισχύουν οι παλιοί κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και δεν υπάρχει κοινή οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αντιλήφθηκαν ότι από μόνο του, ένα κοινό νόμισμα μόνο κατά τύχη μπορεί να φέρει ευημερία», λέει ο κ. Σμιτ.

«Τώρα μαλώνουν επί ώρες, αν θα πρέπει να βοηθήσουν τους φτωχούς Έλληνες, Πορτογάλους Ιρλανδούς με χρήματα ή με εγγυήσεις, ή αν είναι προτιμότερο να τους συμβουλεύσουν να κηρύξουν πτώχευση. Εκείνο που δεν λέγεται είναι ότι πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας βρίσκονται τα συμφέροντα γερμανικών, βρετανικών και γαλλικών τραπεζών», σημειώνει.

Προσθέτει ότι η επιβεβλημένη ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα ομόλογά τους. Και ποιος υποφέρει από αυτό; Οι ξένες τράπεζες, οι οποίες τους δάνεισαν χρήματα».

Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό ότι η Ελλάδα ήταν υπερχρεωμένη, και ποιος φέρει την ευθύνη για αυτό ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος απαντά:

«Πιστεύω, κατ’ αρχήν η Κομισιόν». Ευθύνη φέρει και το Ευρωκοινοβούλιο, κατά τον κ. Σμιτ, γιατί «οι ευρωβουλευτές δεν χτυπούν το χέρι στο τραπέζι για να πουν ότι δεν συμμετέχουν πλέον».

Όπως λέει, θα επιθυμούσε ένα «πραξικόπημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προκειμένου «να καταργηθεί η ανοησία των 27 επιτρόπων και η ΕΕ να γίνει επιτέλους λειτουργικότερη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο