Νόμο για να μην μεταβιβάζεται ή πωλείται ελληνική γη θα προτείνει ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, προσερχόμενος στο συνέδριο για τη σύνδεση της διά βίου μάθηση με την απασχόληση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από όλα τα κόμματα, μέσα από διάλογο, να συμφωνήσουν σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και αργότερα με την Αναθεώρηση να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα.

Συμπλήρωσε δε, ότι θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης.

«Προτείνω ένα νόμο, για να απαντήσουμε με πράξεις σε κάθε καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο, ότι η δημόσια γη δεν πωλείται, ούτε μεταβιβάζεται, ούτε ανταλλάσσεται, όπως μπορεί να έγινε με το Βατοπαίδι. Θα καταθέσουμε νόμο, που θα κατοχυρώνει μια και για πάντα τη δημόσια γη. Και θα ζητήσω από όλα τα κόμματα της Βουλής να τον ψηφίσουν, μετά από ουσιαστικό διάλογο που θα προηγηθεί. Στο πλαίσιο της Αναθεώρησης, αυτή η ρήτρα θα πάρει συνταγματική ισχύ» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός, εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση απαντά τόσο στη σημερινή συγκυρία όσο και μακροπρόθεσμα και επανέλαβε:

«Πάγια θέση μας είναι -και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει- ότι μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών. Να μη συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της.»

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, πρόσθεσε:

«Όσον αφορά στην εξαγγελία νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα απαγορεύει την πώληση μεγάλων εκτάσεων δημόσιας γης, ένα είναι βέβαιο: Ότι αποτελεί άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού και εξαπάτησης του λαού».

«Διότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε, στο άρθρο 14 παρ. 5, αναγνωρίζει στους δανειστές της χώρας το δικαίωμα να προχωρούν σε κατάσχεση, όχι μόνον της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και κρατικής περιουσίας ταγμένης στην εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού. Ο κ. Παπανδρέου είναι αποκλειστικά υπαίτιος για όσα, μόλις τώρα, προσποιείται ότι τον ενοχλούν. Δεν είναι καταγγέλλων. Είναι καταγγελλόμενος» κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Γ.Πεταλωτής: Σταθερός στόχος η αξιοποίηση

Στο θέμα της αξιοποίησης δημόσιας γης αναφέρθηκε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η αξιοποίηση ήταν και είναι «άκρως επιβεβλημένη, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν σε κρίση».

Άσκησε κριτική στην Αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη ΝΔ, λέγοντας ότι «κακόπιστοι είναι εκείνοι που διακινούν ότι αξιοποίηση σημαίνει πώληση και που ακόμα και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και χαριστικές εκποιήσεις της δημόσιας γης, κάτι που σαφώς δεν συμβαίνει».

Σχετικά με το αν το ποσό των 50 δισ., ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι ένας σχετικά ρεαλιστικός στόχος».

Για το εάν θα αναζητηθούν νέοι τρόποι κάλυψης των στόχων, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, ο κ. Πεταλωτής είπε:

«Μακάρι να είμαστε σε θέση και να δεσμευτούμε ότι αυτά τα 50 δισ. θα τα βρούμε. Αυτό θα έδειχνε και θα δείξει την αποφασιστικότητά μας, αλλά η δέσμευση είναι δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό να κάνουμε τα πάντα, ώστε στο, μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, να εξοικονομήσουμε αυτά τα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.»

Για τα περί πωλητηρίου στα νησιά, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Πρόκειται για κάτι που κυκλοφορεί η ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να απολογείται όχι γιατί απλώς δεν αξιοποιήθηκε η περιουσία, αλλά γιατί έχει αποδείξει πώς εννοεί την αξιοποίηση και είναι γνωστό ότι πολλές εκτάσεις- φιλέτα του δημοσίου δόθηκαν σε Βατοπεδινούς και εργολάβους.»


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας