
«Στοπ» στο χτίσιµο µε κλίση πάνω από 35% σχεδιάζει η κυβέρνηση
Τέλος στη δόµηση στα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε κλίση πάνω από 35% σχεδιάζει να βάλει σε όλη τη χώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μέχρι στιγµής, δεν έχει ξεκαθαριστεί από πότε θα ισχύσει το νέο µέτρο, αλλά εκτιμάται ότι µπορεί να αρχίσει να εφαρµόζεται και ύστερα από έναν χρόνο.
Τέλος στη δόµηση στα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε κλίση πάνω από 35% σχεδιάζει να βάλει σε όλη τη χώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μέχρι στιγµής, δεν έχει ξεκαθαριστεί από πότε θα ισχύσει το νέο µέτρο, αλλά εκτιμάται ότι µπορεί να αρχίσει να εφαρµόζεται και ύστερα από έναν χρόνο.
Σύµφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, ήδη εκπονείται σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη φάση της προµελέτης, όπου δίνεται ιδιαίτερο βάρος και στην προστασία των κορυφογραµµών. Κατά τις ίδιες πηγές, σχεδιάζεται να απαγορεύεται η δόµηση σε απόσταση µικρότερη από 50 µέτρα από τις κορυφογραµµές.
Το µέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει σε 25 µικρά νησιά του Αιγαίου, όπως για παράδειγµα, η Κύθνος, η Σέριφος και η Αστυπάλαια, µε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα.
Η εφαρμογή του µέτρου και στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται, όπως λένε στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «για την προστασία του τοπίου».
Σύµφωνα µε πολεοδόµους, η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται καλύτερα µε τον εξορθολογισµό των όρων δόµησης, κάλυψης και εκµετάλλευσης. Όπως ισχυρίζονται, το νέο µέτρο αποσκοπεί περισσότερο στο να σταµατήσει το φαινόµενο που παρατηρείται σήµερα να µετατρέπονται τα υπόγεια σε ισόγεια και κατ’ επέκταση να γίνονται δοµήσιµοι χώροι.
Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Νίκο Ζυγούρη, «δεν µπορεί ένας νόµος να είναι πανάκεια για όλη την Ελλάδα. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ‘ιδιοµορφίες΄’ και τη δική της αρχιτεκτονική. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να επιτρέπεται η δόµηση σε περιοχές µε έντονη κλίση και να απαγορεύεται το χτίσιµο µε κλίση πάνω από 35% σε περιοχές αδόµητες που επεκτείνονται πέρα από τον αστικό ιστό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οδύσσεια: O Νόλαν κόντεψε να πνίξει τον Ματ Ντέιμον – «Θέλω να μπείτε στον Δούρειο Ίππο» ξεκαθαρίζει
- Πέρασμα στην Ανατολική Λιβύη ζητάει το κονβόι για τη Γάζα – μέλος της αποστολής από Ελλάδα μιλάει στο in
- Έμπολα: Την ώρα που οι θάνατοι αυξάνονται, ο ΠΟΥ λέει ότι θα χρειαστούν μέχρι και εννέα μήνες για εμβόλιο
- Πτώση τουρίστριας από ύψος στη Σκιάθο – Νοσηλεύεται με κατάγματα στον θώρακα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (21/5): Πού θα δείτε play out και Next Gen Euroleague
- Συντάξεις χηρείας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για οριστική λύση



