
Στα ύψη οι τιμές του σιταριού, ενώ τα hedge funds αυξάνουν τις θέσεις τους
Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των 29 τελευταίων μηνών διαπραγματεύεται το σιτάρι στις διεθνείς αγορές, την ίδια περίοδο όπου τα hedge funds αυξάνουν τα πονταρίσματα υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιμών, καθώς η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί και κλιμακώνονται οι ανησυχίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού τροφίμων.
Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών διαπραγματεύεται το σιτάρι στις διεθνείς αγορές.
Στις 9 Φεβρουαρίου, η τιμή σιταριού σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των 29 τελευταίων μηνών, τα 8,9325 δολάρια ανά μπούσελ (1 μπούσελ=36,4 λίτρα).
Την περασμένη Παρασκευή, το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,50% σε 8,67 δολάρια/μπούσελ, ενώ το συμβόλαιο Μαΐου (στο οποίο γίνονται περισσότερες συναλλαγές) ανήλθε στα 8,9875 δολάρια με κέρδη 0,50%.
Το ιστορικό υψηλό είχε σημειωθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2008 (13,495 δολάρια).
Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, οι θέσεις net-long αυξήθηκαν κατά 19% σε 51,787 συμβόλαια, υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.
Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί υψηλότερα κατά 77% το τελευταίο έτος, λόγω κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών σε Ρωσία, Καναδά και Αυστραλία. Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τα παγκόσμια αποθέματα.
Εκτός από το σιτάρι, την περασμένη εβδομάδα το καλαμπόκι και η σόγια ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΒΗΜΑ: Έρχεται την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Γεωργιάδης: Επιχειρεί να θολώσει τα νερά για τις διώξεις των 4 γαλάζιων βουλευτών – Στοχοποιεί εκ νέου την Κοβέσι
- ΖΟRΜΠΑΣ: Λόγια και Εικόνες – Στο μυαλό του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα μάτια του Soloύp
- ΕΛΑΣ για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρώτη φορά βλέπουμε οι ληστές να απαιτούν συγγνώμη από τα θύματά τους
- Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την απώλεια του Επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη – Σπυρίδωνα Τέντε
- ΟΠΕΚΕΠΕ: «Συγγνώμη» απαιτεί ο Μητσοτάκης και βλέπει «αθλιότητες» πίσω από το «γαλάζιο» σκάνδαλο