Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
weather-icon 22o
Εννέα οι υποψήφιοι για το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ

Εννέα οι υποψήφιοι για το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ

Εννέα είναι οι ενδιαφερόμενοι για το έργο επέκτασης του κρηπιδώματος 26 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων θα αναδειχθεί -πιθανώς μέχρι την άνοιξη- ο ανάδοχος.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Εννέα είναι οι ενδιαφερόμενοι για το έργο επέκτασης του κρηπιδώματος 26 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων θα αναδειχθεί -πιθανώς μέχρι την άνοιξη- ο ανάδοχος.

Οι εννέα εταιρίες και κοινοπρακτικά σχήματα, που κατέθεσαν προσφορές, στο πλαίσιο του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, είναι οι:

  • Μηχανική ΑΕ,
  • ΑΕΓΕΚ ΑΕ,
  • Ακτωρ ΑΤΕ,
  • ΤΕΡΝΑ ΑΕ,
  • J & P ΑΒΑΞ ΑΕ,
  • Μοχλός ΑΕ,
  • Technis SpA (ιταλικών συμφερόντων),
  • Archirodon Group NV και
  • η ισπανοελληνική κοινοπραξία FCC Contruccion SA- ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Στέλιος Αγγελούδης, μόλις η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή του διαγωνισμού εξετάσει περαιτέρω τις προσφορές και ολοκληρώσει το έργο της, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου.

Ο κ. Αγγελούδης δεν θέλησε να επεκταθεί σε σχόλια για το ύψος των προσφορών, όσο το έργο της Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με βάση πάντως τους όρους του διαγωνισμού, βασικό κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης θα είναι η χαμηλότερη τιμή.

Το συνολικό κόστος του έργου επέκτασης τής προβλήτας ανέρχεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 85 εκατ. αφορούν την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης του έργου, που υπολογίζεται βάσει χρονοδιαγράμματος για το 2014-2015, ο διαθέσιμος προς εκμετάλλευση χώρος της 6ης προβλήτας θα έχει διπλασιαστεί, έχοντας αυξηθεί κατά 300 στρέμματα, ενώ η χωρητικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων θα ανέλθει στα 1,240 εκατ. TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) από 405.000 σήμερα.

Το έργο αφορά: 1) την επέκταση τού κρηπιδότοιχου 26 κατά 550 μέτρα περίπου, ωφέλιμου βάθους 16,34 μέτρων, 2) έργα υφάλων και εξάλων επιχώσεων για τη διαμόρφωση τμήματος της χερσαίας ζώνης της επέκτασης του τερματικού σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Ε/Κ) στον 6ο Προβλήτα, εμβαδού περίπου 220 στρεμμάτων, καθώς και θωράκιση του προκύπτοντος νέου θαλασσίου μετώπου, 3) δάπεδα βαρέως τύπου από ινωπλισμένο σκυρόδεμα στη ζώνη κυκλοφορίας κρηπιδώματος που εκτείνεται παράλληλα στο μέτωπο της επέκτασης του κρηπιδότοιχου Νο. 26 και έχει πλάτος περίπου 70.00 m (από την κρηπίδα), 4) υδραυλικά έργα αποχέτευσης ομβρίων της προκύπτουσας συμπληρωματικής χερσαίας ζώνης του λιμένα που εκτείνεται σε ζώνη συνολικού πλάτους 70.0 m περίπου και 5) τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της περιοχής της επέκτασης.

Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2015. Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη από ίδια κεφάλαια της ΟΛΘ ΑΕ, αλλά και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 50 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης άλλα 50 εκατ.

Σε επόμενη φάση -και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανάγκη για διεύρυνση της χωρητικότητας- θα μπορεί να γίνει η επέκταση της 6ης προβλήτας από τα ανατολικά (600 μέτρα μήκος, 250 μέτρα πλάτος, 16 μέτρα βάθος).

Αύξηση διακινούμενου φορτίου, αλλά μείωση επιβατών το 2010

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΘ ΑΕ, το 2010 η θαλάσσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω Θεσσαλονίκης (περιοχή ΟΛΘ) αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 1%, σε σχέση με το 2009 και ανήλθε σε περίπου 190.000 κοντέινερς (273.282 TEUs, έναντι 270.181 το 2009), εκ των οποίων 147.990 πλήρη και 41.979 κενά.

Πιο αισθητή αύξηση σημειώθηκε στο συμβατικό φορτίο, καθώς από τη Θεσσαλονίκη «πέρασαν» 4.402.688 τόνοι, όγκος αυξημένος κατά 24,4%, σε σχέση με το 2009. Συνολικά (συμβατικό φορτίο και εμπορευματοκιβώτια) διακινήθηκαν πέρυσι μέσω Θεσσαλονίκης 16.127.224 τόνοι προϊόντων (+7,8%, σε σχέση με το 2009, παρά την οικονομική κρίση).

Ειδικότερα, από τις προβλήτες του ΟΛΘ «πέρασαν»συνολικά 6.764.328 τόνοι (+17,5% σε σχέση με το 2009), εκ των οποίων 3.787.750 αφορούσαν φορτία εξωτερικού, 637.943 εσωτερικού και 2.338.635 transit.

Αντίθετα, μεγάλη πτώση, άνω του 36%, σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση, με τον αριθμό των επιβατών να «προσγειώνεται» στα 100.755 άτομα, όταν μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2000, ταξίδευαν ακτοπλοϊκώς μέσω Θεσσαλονίκης σχεδόν 250.000 άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 και το 2010 δεν υπήρχαν δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Κυκλάδες και Κρήτη (όταν το 2008 στο πρώτο από τα δύο δρομολόγια είχαν καταγραφεί πάνω από 3.743 αποβιβάσεις και 3.791 επιβιβάσεις και στο δεύτερο σχεδόν 1.000 κινήσεις επιβατών για καθεμία από τις δύο κατευθύνσεις).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
Cookies