Κανένα θέμα νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση
Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών να μην υπάρξει καμία περίπτωση μεμονωμένων ή μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών επανέλαβε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Δικαιοσύνη εξετάζει ήδη τυχόν ποινικές ευθύνες προσώπων στην όλη υπόθεση. Τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σήμερα, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών να μην υπάρξει καμία περίπτωση μεμονωμένων ή μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών επανέλαβε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την υπόθεση των μεταναστών, που είχαν εγκατασταθεί στη Νομική Σχολή.
Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι θα κινηθούν από τον εισαγγελέα οι διαδικασίες, για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία κατάληψης της Νομικής. «Η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή με όσους υποκίνησαν και οργάνωσαν την κατάληψη θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα κοινωνικά και οικονομικά» δήλωσε.
Αναφορικά με τους μετανάστες που μετεγκαταστάθηκαν στο κτίριο της οδού Πατησίων, είπε πως μετά το 15νθήμερο που θα παραμείνουν εκεί, θα ισχύσει ότι προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους παράνομους μετανάστες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Μιμητές θα βρίσκονταν αν δεν κάναμε τίποτα, αν διαπραγματευόμασταν με ανθρώπους που κάθε άλλο παρά μετανάστες ήταν και αν ανεχόμασταν την ανομία».
Επανέλαβε ότι η Δικαιοσύνη εξετάζει ήδη τυχόν ποινικές ευθύνες για την όλη υπόθεση. «Επ’ ουδενί θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς όλους όσοι νομίζουν ότι με εκβιασμούς και με διάφορες μορφές βίας μπορούν να εκβιάσουν την ελληνική πολιτεία» τόνισε.
Ερωτηθείς ποιος θα πληρώσει το ενοίκιο για τη διαμονή των μεταναστών στο κτίριο της Πατησίων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό είναι θέμα του πανεπιστημίου, προσθέτοντας, πάντως, ότι ο ιδιοκτήτης το παραχωρεί.
Σχετικά με το ότι οι μετανάστες δεν πήγαν στο Ελληνικό, ενώ υπήρχε αυτό το εναλλακτικό σχέδιο, ο κ. Πεταλωτής απέδωσε ευθύνες σε όσους «προσπαθούν να ποδηγετήσουν τους μετανάστες», λέγοντας ότι «δεν τους άφηναν να πάνε στο Ελληνικό γιατί προφανώς ήθελαν να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας για κάποιο λόγο».
Για το εάν τίθεται θέμα κυβερνητικών ευθυνών στη διαχείριση της υπόθεσης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κατάληξή της απέδειξε με περίτρανο τρόπο ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία σκέφτηκε, σχεδίασε, αποφάσισε και υλοποίησε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί ακόμα και αιματοχυσία και χωρίς να δοθεί λαβή σε όσους επιθυμούσαν έκνομες καταστάσεις στην Αθήνα.
Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση
Η λήξη της κατάληψης της Νομικής απασχόλησε την Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια συζήτησης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψέγει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Εκπροσωπώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συμπέρανε πως «αποκρούστηκαν οι ακραίες αντιλήψεις, είτε αυτές που ήθελαν την κατάργηση του νόμου, είτε εκείνες που δεν θέλουν την ύπαρξη πανεπιστημιακού ασύλου».
Για το ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής υποστήριξε πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με διαφόρους τρόπους «υποδαύλιζαν τον ρατσισμό», καθώς η είσοδος των οικονομικών μεταναστών, αποσκοπούσε στο «να ρίξουν τα μεροκάματα και την τιμή της εργατικής δύναμης και να οδηγήσουν την εργατική λαϊκή οικογένεια στην εξαθλίωση».
Τέλος, ο Θ.Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), εξέφρασε την οργή του για το ότι, ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα «επιδεικνύουν τόση ανοχή στην ασυλία της διαπλοκής, δεν έχουν τόσο μεγάλη ευαισθησία για το πανεπιστημιακό άσυλο, των κοινωνικών αγώνων, των ελεύθερων ιδεών και των πανανθρώπινων ευαισθησιών».
Καταγγελίες της ΝΔ
Έντονη αντιπαράθεση, με τέσσερα υπουργεία, προκάλεσαν καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για παροχή μεγάλων ποσών δημοσίου χρήματος προς συγκεκριμένη οργάνωση μεταναστών.
Η ΝΔ, βασιζόμενη σε δημοσιεύματα, έκανε λόγο για μείζον πολιτικό θέμα από αποκαλύψεις σχετικά με τη διασύνδεση της κυβέρνησης με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και με τον πρόεδρό του, για τον οποίο, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολιτευση, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την κάλυψη ταξιδιών του.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάνει λόγο για ευφάνταστα σενάρια, με απώτερο στόχο, όπως τονίζεται την καλλιέργεια εσφαλμένων εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική.