Την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος Φιάνα Φάιλ ανακοίνωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, τονίζοντας, πάντως, ότι θα παραμείνει στο «τιμόνι» της κυβέρνησης έως τις πρόωρες εκλογές της 11ης Μαρτίου. Ο νέος ηγέτης του κόμματος θα προκύψει μετά από εσωκομματικές εκλογές.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο, ο Μπ.Κόουεν είπε ότι οι εκλογές θα πρέπει να αφορούν τις πολιτικές και όχι τα πρόσωπα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί εσωκομματική ψηφοφορία για την εκλογή νέου ηγέτη του Φιάνα Φάιλ.

Ο Μπ.Κόουεν δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, παρά την παραίτησή του.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είχε ανακοινώσει ότι η χώρα θα διεξάγει στις 11 Μαρτίου τις πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου, μετά την αδυναμία να αντικαταστήσει πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκαν.

Οι εκλογές αναμένεται να είναι ένα κρίσιμο τεστ για το Φιάνα Φάιλ, τα ποσοστά του οποίου «κατρακυλούν» στις δημοσκοπήσεις.

Σε μυστική ψηφοφορία που είχε προηγηθεί, ο Μπ.Κόουεν κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία του Φιάνα Φάιλ, καταφέρνοντας να επικρατήσει εναντίον του κυριότερου αντιπάλου του Μάικλ Μάρτιν.

Ο Μάρτιν ήταν το μόνο μέλος της κυβέρνησης που αμφισβήτησε τον Κόουεν δημόσια, καθώς οι επικριτές του θεωρούσαν ότι είχε καταστεί πηγή «αδυναμίας» για το κυβερνών κόμμα, μετά τις αποκαλύψεις για σχέσεις με τραπεζίτες που έχουν περιπέσει σε ανυποληψία.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν, η απειλή έγκειται στην ίδια την επιβίωση του Φιάνα Φάιλ, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση στις δημοσκοπήσεις κι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει ακόμα και τις μισές του έδρες στη Βουλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ