
Σημαντική αύξηση στα επιτόκια των καλυμμένων ομολογιών των τραπεζών
Σημαντική αύξηση σημειώνει το επιτόκιο με το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν τα λεγόμενα καλυμμένα ομόλογα, που βασίζονται σε δάνεια που έχουν χορηγήσει, καθώς στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτή τη μορφή δανεισμού.
Σημαντική αύξηση σημειώνει το επιτόκιο με το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν τα λεγόμενα καλυμμένα ομόλογα, που βασίζονται σε δάνεια που έχουν χορηγήσει, καθώς στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτή τη μορφή δανεισμού.
Το επιπλέον επιτόκιο που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα ευρωπαϊκά καλυμμένα ομόλογα διπλασιάσθηκε τον Ιανουάρι,ο σε σχέση με τα τέλη του 2009, φθάνοντας τις 202 μονάδες βάσης (2,02%), σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η τράπεζα Barclays.
Το επιπλέον επιτόκιο ορίζεται σε σχέση με το επιτόκιο των αντίστοιχης διάρκειας ομολόγων του γερμανικού δημοσίου.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στην αγορά 20,5 δισ.. ευρώ καλυμμένων ομολογιών, διευρύνοντας τις εκδόσεις – ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 2010.
Σημειώνεται ότι τα καλυμμένα ομόλογα θεωρούνται, μετά τις καταθέσεις, η φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες.
Τα υψηλότερα spreads στα επιτόκια έχουν τα ομόλογα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, που φθάνουν στις 726 μονάδες βάσης, ενώ ακολουθούν οι ιρλανδικές τράπεζες με 555 μονάδες βάσης και οι πορτογαλικές με 539 μονάδες βάσης.
Το χαμηλότερο spread έχουν οι ομολογίες των γερμανικών τραπεζών, με 77 μονάδες βάσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ζελένσκι: Με τον πόλεμο στο Ιράν οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία
- Ένας μήνας με πλαφόν σε καύσιμα και 63 αγαθά: Συγκρατήθηκαν οι τιμές; Ούτε καν
- Πάτρα: 44χρονος έκλεψε μηχανή για να «διαδώσει τον λόγο του Θεού» – Έκανε βόλτες μέχρι τα Καλάβρυτα
- Αρτέτα: «Δεν έχουμε κανέναν φόβο, έχουμε μια απίστευτη ευκαιρία μπροστά μας»
- Boomers: Γίνονται 80 ετών και επανεφευρίσκουν την τρίτη ηλικία
- Ο Χάρισον Φορντ και το Τέρας μέσα του – Η άγνωστη μάχη του Ιντιάνα Τζόουνς με την κατάθλιψη

