Ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ετοιμάζεται να δοκιμάσει το πρωτότυπο του J-20, ενός μαχητικού αεροπλάνου νέας γενιάς που θα μπορούσε να συναγωνιστεί στο μέλλον το αμερικανικό F-22, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Το J-20, εφοδιασμένο με τεχνολογία stealth για να ξεφεύγει από τα εχθρικά ραντάρ, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα δοκιμές τροχοδρόμησης σε βάση της νοτιοδυτικής Κίνας, αναφέρουν ιαπωνικά μέσα και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Φωτογραφίες του μαχητικού δημοσιεύονται την Τετάρτη σε αρκετά κινεζικά μέσα.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζεται να αρχίσουν ακόμα και εντός του Ιανουαρίου και το μαχητικό θα είναι έτοιμο για παράδοση ακόμα και το 2017, γράφει η ιαπωνική Asahi Shimbun, επικαλούμενη πηγές του κινεζικού στρατού. Αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση στο Πεκίνο, σύμφωνα με την οποία το J-20 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο τη διετία 2017-2019.

Σύμφωνα με το περιοδικό Aviation Week της αμυντικής βιομηχανίας, στις φωτογραφίες του μαχητικού που εμφανίστηκαν σε κινεζικά μέσα, το J-20 φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι περίμεναν οι δυτικοί παρατηρητές, ένδειξη ότι έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και μπορεί να μεταφέρει βαριά όπλα.

To κινεζικό μαχητικό φέρεται ικανό να μεταφέρει μεγάλους πυραύλους και να ανεφοδιάζεται εν πτήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να φτάσει μέχρι το Γκουάμ, ένα αμερικανικό νησί στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Σήμερα, το αμερικανικό F-22 Raptor είναι το μόνο επιχειρησιακά έτοιμο μαχητικό «νέας γενιάς».  Τον Ιανουάριο του 2010, πάντως, η Ρωσία παρουσίασε ένα νέο μαχητικό, κατασκευής της Sukhoi, που θα μπορούσε να αναμετρηθεί με το F-22. Αντίστοιχα σχέδια φέρεται να έχει και η Ιαπωνία, ενώ η Ινδία φέρεται να συνεργάζεται με τη Ρωσία.

Το J-20 «θα γίνει τελικά πλήρως ανταγωνιστικό στο F-22 στις δυνατότητες, και πιθανώς στους αριθμούς, γύρω στα τέλη της δεκαετίας» εκτίμησε στο AFP o Ρικ Φίσερ, ειδικός σε θέματα κινεζικού στρατού στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης International Assessment and Strategy Centre.

Προέβλεψε μάλιστα ότι το κινεζικό μαχητικό θα μπορούσε να αποδειχθεί «σοβαρή απειλή στην αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ στην Ασία πριν από το τέλος της δεκαετίας».

Η είδηση για τις δοκιμές του J-20 έρχονται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στο Πεκίνο του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν όταν η Ουάσινγκτον πούλησε πέρυσι όπλα στην Ταϊβάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας