Ο στρατάρχης Πεταίν είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της γαλλικής ιστορίας, αφού από ήρωας του Α' Παγκόσμιου Πολέμου έγινε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης του Βισύ, η οποία συνεργάστηκε με τον Χίτλερ. Το όνομά του κοσμούσε δρόμους και πλατείες της χώρας, ωστόσο, σταδιακά γινόταν... μετονομασία. Η τελευταία «Οδός Πεταίν» γκρεμίστηκε πριν από λίγες μέρες. Στη Γαλλία δεν υπάρχει πλέον ορατό πουθενά το όνομά του.

Ο στρατάρχης Πεταίν είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της γαλλικής ιστορίας, αφού από ήρωας του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου έγινε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης του Βισύ, η οποία συνεργάστηκε με τον Χίτλερ.

Το όνομά του κοσμούσε δρόμους και πλατείες της χώρας, ωστόσο, σταδιακά γινόταν… μετονομασία.

Η τελευταία «Οδός Πεταίν» γκρεμίστηκε πριν από λίγες μέρες. Ήταν το όνομα ενός από τους τρεις συνολικά δρόμους που διαθέτει το μικροσκοπικό χωριό Τραμπλουά-λε-Καρινιάν κάπου στη βορειοανατολική Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο.
{{{ map }}}
Λίγο πριν το τέλος του 2010 ο δήμαρχος της πόλης Ζαν-Πολ Ουρί συγκάλεσε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε αρκετές εφημερίδες, όπου γινόταν αναφορά στο θέμα με διόλου κολακευτικά λόγια.

Τελικώς, η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος ελήφθη ομόφωνα. «Εμάς δεν πείραζε όπως και να λέγεται ο δρόμος. Λάβαμε όμως την απόφαση για να μας αφήσουν ήσυχους» δήλωσε ο δήμαρχος…

Στη Γαλλία δεν υπάρχει πλέον ορατό πουθενά το όνομά του στρατάρχη Πεταίν.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο Φιλίπ Πεταίν παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο, όπου και δικάστηκε για προδοσία και συνεργασία με τον εχθρό.

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η ανακωχή ήταν ο μόνος τρόπος να σωθεί η Γαλλία. Το 1945, σε ηλικία 89 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια φυλάκιση από τον Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ.

Πέθανε στη φυλακή το 1951.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr