Ο στρατάρχης Πεταίν είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της γαλλικής ιστορίας, αφού από ήρωας του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου έγινε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης του Βισύ, η οποία συνεργάστηκε με τον Χίτλερ.

Το όνομά του κοσμούσε δρόμους και πλατείες της χώρας, ωστόσο, σταδιακά γινόταν… μετονομασία.

Η τελευταία «Οδός Πεταίν» γκρεμίστηκε πριν από λίγες μέρες. Ήταν το όνομα ενός από τους τρεις συνολικά δρόμους που διαθέτει το μικροσκοπικό χωριό Τραμπλουά-λε-Καρινιάν κάπου στη βορειοανατολική Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο.
{{{ map }}}
Λίγο πριν το τέλος του 2010 ο δήμαρχος της πόλης Ζαν-Πολ Ουρί συγκάλεσε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε αρκετές εφημερίδες, όπου γινόταν αναφορά στο θέμα με διόλου κολακευτικά λόγια.

Τελικώς, η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος ελήφθη ομόφωνα. «Εμάς δεν πείραζε όπως και να λέγεται ο δρόμος. Λάβαμε όμως την απόφαση για να μας αφήσουν ήσυχους» δήλωσε ο δήμαρχος…

Στη Γαλλία δεν υπάρχει πλέον ορατό πουθενά το όνομά του στρατάρχη Πεταίν.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο Φιλίπ Πεταίν παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο, όπου και δικάστηκε για προδοσία και συνεργασία με τον εχθρό.

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η ανακωχή ήταν ο μόνος τρόπος να σωθεί η Γαλλία. Το 1945, σε ηλικία 89 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια φυλάκιση από τον Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ.

Πέθανε στη φυλακή το 1951.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας