Πολιτικό άσυλο χορήγησε την Παρασκευή η Βραζιλία στον Τσεζάρε Μπατίστι, τον οποίο η ιταλική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει ερήμην για τρομοκρατία, εμποδίζοντας την έκδοσή του στη Ρώμη.

Η απόφαση ελήφθη από τον Ιγγκάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, πριν παραδώσει την προεδρία της Βραζιλίας στην Ντίλμα Ρούσεφ, αλλά μένει να εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας -το οποίο δεν αναμένεται να ασχοληθεί με την υπόθεση νωρίτερα από το Φεβρουάριο.

Ο Μπατίστι, πρώην μέλος ένοπλης αριστερής ομάδας, έχει καταδικαστεί ερήμην για τέσσερις δολοφονίες τη δεκαετία του ’70 από ιταλικό δικαστήριο. O ίδιος διέφυγε στο εξωτερικό, πρώτα στη Γαλλία και έπειτα στη Βραζιλία, και υποστηρίζει ότι ο διωγμός του έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Η Ρώμη έχει πιέσει τη Βραζιλία να προχωρήσει στην έκδοση του Μπατίστι, εντείνοντας τους διπλωματικούς τόνους εν αναμονή της απόφασης του «Λούλα».

Τις τελευταίες ημέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέφερε πως θα ήταν απαράδεκτο και ακατανόητο να μην εκδοθεί ο Μπατίστι, ενώ ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ιγκάντσιο Ρούσα προειδοποίησε τη Βραζιλία πως η χορήγηση ασύλου θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ