Η παράσταση «Οι Αντιγόνες» των Φλαμανδών tg STAN ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στις 7, 8 και 9 Ιανουαρίου 2011. Ορμώμενη από τα κείμενα των Ζαν Κοκτώ και Ζαν Ανούιγ, η ανατρεπτική θεατρική κολλεκτίβα διερευνά τον πανάρχαιο μύθο διαλεκτικά και με ερμηνευτική αμεσότητα.
Η παράσταση Οι Αντιγόνες των Φλαμανδών tg STAN ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στις 7, 8 και 9 Ιανουαρίου 2011. Ορμώμενη από τα κείμενα των Ζαν Κοκτώ και Ζαν Ανούιγ, η ανατρεπτική θεατρική κολλεκτίβα διερευνά τον πανάρχαιο μύθο διαλεκτικά και με ερμηνευτική αμεσότητα.

Η ομάδα Φλαμανδών ηθοποιών Toneelspelersgezelschap [Τονήλσπελεργκεζέλσαπ] STAN λειτουργεί συλλογικά. Εστιάζει στην παρουσία των ηθοποιών, στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους θεατές και σε ένα «μη δογματικό» χαρακτήρα, όπως εκφράζεται στο ρεπερτόριο και στο δεύτερο συνθετικό της ονομασίας της: S(top) T(hinking) A(bout) N(ames). Στη δουλειά των tg STAN δίνεται έμφαση στην ανεξαρτησία των ηθοποιών από την «εξουσία» του σκηνοθέτη και του συγγραφέα. Οι ηθοποιοί κάνουν τα πάντα μόνοι τους: δεν συνεργάζονται με σκηνοθέτες, δραματουργούς, σκηνογράφους.

Στην παράσταση Οι Αντιγόνες (Les Antigones), οι tg STAN φέρνουν σε αντιπαράθεση δύο σύγχρονες εκδοχές του μύθου της Αντιγόνης: αυτήν του Ζαν Κοκτώ (1922) και εκείνη του Ζαν Ανούιγ (1944), που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές στάσεις απέναντι στα ερωτήματα που ανιχνεύονται στα πρόσωπα της τραγωδίας.

Οι tg STAN αφηγούνται τους μύθους προτού τους παίξουν, τονίζοντας εξαρχής τα στοιχεία που θεωρούν σημαντικά. Σταδιακά, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της εκτύλιξης μιας νοητικής διαδικασίας που ξεκινά από το έργο και περνά μέσα από τη στάση των ηθοποιών απέναντί του. Ανακαλύπτει εκ νέου τον πασίγνωστο μύθο. Με την ακατανίκητη δύναμη που προσφέρουν τα απλούστερα εκφραστικά μέσα, έρχεται σε αδιαμεσολάβητη επαφή με την πρωταρχική συγκίνηση των κειμένων, των μύθων, των παρορμήσεων των ηθοποιών-δημιουργών.
Στις Αντιγόνες τους οι tg STAN αγγίζουν τον θεατή με απροσδόκητο τρόπο, με όχημά τους έναν πλήρη θεατρικής ουσίας λόγο στο μεταίχμιο δραματικής και μετα-δραματικής σκηνικής γλώσσας.

Το θεατρικό σχήμα Toneelspelersgezelschap STAN το ίδρυσαν τέσσερις ηθοποιοί που αποφοίτησαν συγχρόνως, το 1989, από το Ωδείο της Αμβέρσας: οι Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Waas Gramser και Frank Vercruyssen δεν ήθελαν να ενταχθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεατρικά σχήματα. Ήθελαν να μετατοπίσουν την έμφαση στη δική τους υπόσταση, ως ηθοποιών, και στις δικές τους δυνατότητες. Μετά από τις πρώτες λίγες παραγωγές, ο Waas Gramser εγκατέλειψε το σχήμα, στο οποίο εντάχθηκε η Sara De Roo. Ο Thomas Walgrave έγινε ο μόνιμος σκηνογράφος τους.
Δύο λέξεις-κλειδιά χαρακτηρίζουν τους tg STAN: «ηθοποιοκεντρικοί» και «αντιδογματικοί». Η αντιδογματική ματιά αντανακλάται στο όνομα –S(top) T(hinking) A(bout) N(ames)– όπως και στο ρεπερτόριο: μια υβριδική συλλογή κειμένων, που απαράλλακτα όμως εκφράζουν κοινωνική κριτική και όπου ο Κοκτώ και ο Ανούιγ στέκονται πλάι-πλάι με τον Τσέχωφ, ο Μπέρνχαρντ διαδέχεται τον Ίψεν και οι κωμωδίες του Ουάιλντ ή του Σω τα δοκίμια του Ντιντερό.

Συντελεστές:
Κείμενο: Jean Cocteau, Jean Anouilh
Ερμηνεύουν: Natali Broods, Jolente De Keersmaeker, Tine Embrechts, Tiago Rodrigues, Frank Vercruyssen
Σκηνικά-φωτισμοί: Thomas Walgrave
Κοστούμια: An D’Huys
Θερμές ευχαριστίες στον Laurence d’Hondt
Παραγωγή: tg STAN
Συμπαραγωγή: Théâtre Garonne (Τουλούζ), Festival d’Automne (Παρίσι) και Théâtre de la Bastille (Παρίσι)
Παγκόσμια πρεμιέρα: 15 Μαΐου 2001, Théâtre Garonne (Τουλούζ)

Η παράσταση είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 28 €, Φοιτ. 17 €

Παράλληλες δράσεις
Θέατρο χωρίς σκηνοθέτη: Πώς δουλεύει μια κολλεκτίβα ηθοποιών;
Ένα σεμινάριο/εργαστήριο από τους tg STAN το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011 στις 11:00
Αίθουσα Εκθέσεων & Διαλέξεων (5ος όροφος)
H βελγική κολλεκτίβα tg STAN προσφέρει ένα μοναδικό σεμινάριο/εργαστήριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να μυηθούν στη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία και την πρακτική τους: πώς δουλεύει ένας ηθοποιός, πώς υποδύεται ένα ρόλο, πώς χειρίζεται ένα κείμενο και το ρεπερτόριο που έχει στα χέρια του; Πώς είναι να δουλεύει κανείς στο θέατρο χωρίς… σκηνοθέτη;

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη: τηλ.: 213 0178034
Email: education@sgt.gr
Υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα

Συζήτηση με τους συντελεστές
Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με τους Φλαμανδούς ηθοποιούς της ομάδας tg STAN.
Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου & Χορού, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.

Εισιτήρια: ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: τηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109 (Δευτ.-Κυρ.: 12:00-21:00)

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και τα καταστήματα NEWSSTAND – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ,
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.