Δικαστική απόφαση για την επιστροφή εξόδων φακέλου στους δανειολήπτες
Νομολογία για την επιστροφή των εξόδων φακέλου από τις τράπεζες δημιουργείται με βάση απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας που εκδόθηκε, μετά από ομαδική αγωγή. Σύμφωνα με τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και την Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών, η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πρώτη του είδους της.
Νομολογία για την επιστροφή των εξόδων φακέλου από τις τράπεζες δημιουργείται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών, με βάση την υπ’ αρ. 233/2010 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας που εκδόθηκε, μετά από ομαδική αγωγή από την περιοχή της Θεσσαλίας, κατά της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο ενώσεις η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πρώτη του είδους της και δημιουργήθηκε νομολογία για την επιστροφή των εξόδων φακέλου, καθώς όπως αναφέρεται:
«Το δικαστήριο δέχτηκε ότι 20 έτη είναι ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των δανειοληπτών, διότι δέχεται τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού (904 επ ΑΚ), επομένως μπορούν ν’ αξιώσουν χρηματικά ποσά, όλοι οι δανειολήπτες που υπέγραψαν συμβάσεις δανείων από το 1990 έως σήμερα».
Σημειώνεται δε, ότι η απόφαση αφορά «όλες τις μορφές δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών, πιστωτικών καρτών, επαγγελματικών, ”όλα σε 1”, διακοποδανείων, εορτοδανείων, αυτοκινήτου κ.α.»
Οι δύο ενώσεις τονίζουν ότι στους δανειολήπτες πρέπει να επιστραφεί το σύνολο των εξόδων φακέλου, ή όπως αλλιώς τα ονόμαζαν οι τράπεζες, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Ακόμη στη σχετική ανακοίνωση των δύο ενώσεων επισημαίνεται ότι οι δανειολήπτες, μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία των οργανώσεών για να υπογράψουν μία εξουσιοδότηση για τη κίνηση της διαδικασίας και να προσκομίζουν αν έχουν την σύμβαση δανείου που υπέγραψαν προκειμένου να εισπραχθούν πίσω τα έξοδα φακέλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αρτεμις 2: Οι αστροναύτες βγαίνουν από την τροχιά της Γης και κατευθύνονται στη Σελήνη
- Ιράν: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 95 τραυματίες από τον βομβαρδισμό της γέφυρας στην Τεχεράνη
- Λίβανος: «Μεγάλη ανησυχία» από τον κίνδυνο να είναι παρατεταμένος ο μαζικός εκτοπισμός πληθυσμών
- Βόρεια Μακεδονία: «Η μακεδονική ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο υποχωρήσεων», δηλώνει ο Μίτσκοσκι
- Μεξικό: 4 νεκροί στη συντριβή μικρού αεροσκάφους μετά την απογείωση
- Ουγγαρία: Επίσκεψη Βανς για στήριξη του Ορμπαν πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
- Γάζα: Νέος στόλος με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρεί από τη Βαρκελώνη τη 12η Απριλίου
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και τα Περιφερειακά Συμβούλια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442