Αναστροφή των νευρικών βλαβών που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας, πέτυχαν Βρετανοί ερευνητές
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature Neuroscience.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature Neuroscience.
Αυτό επιτεύχθηκε με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε την αναγέννηση του έλυτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων.
Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές νέων πειραματικών φαρμάκων την επόμενη πενταετία, καθώς και σε πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες σε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τρόπο να ενθαρρύνουν τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου, ώστε να αναλάβουν την επιδιόρθωση της βλάβης της μυελίνης, μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, όσον αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πιο συχνά ενήλικες 20 έως 40 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, θολή όραση, νοητικά προβλήματα και μυικούς σπασμούς.
Στους ανθρώπους με τη νόσο, το ανοσοποιητικό σύστημά τους επιτίθεται στο έλυτρο μυελίνης, ένα προστατευτικό στρώμα κυττάρων γύρω από τα νεύρα, που βοηθά επίσης στην επιτάχυνση της μετάδοσης των ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο.
Όταν η μυελίνη καταστρέφεται, τα νεύρα επίσης υφίστανται βλάβες και τα ηλεκτρικά-νευρικά σήματα διαταράσσονται, με πολλαπλές συνέπειες για τον ασθενή.
Οι υπάρχουσες σήμερα θεραπείες εστιάζονται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να σταματήσει να καταστρέφει την μυελίνη, όμως δεν μπορούν να αναπαράγουν την κατεστραμμένη μυελίνη, κάτι που φαίνεται να καταφέρνει η νέα μέθοδος, με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Η ομάδα του Δρ Φράνκλιν βρήκε τρόπο να ενεργοποιεί τα βλαστικά κύτταρα σε αρουραίους και ποντίκια, ώστε να μετατρέπονται σε κύτταρα παραγωγής μυελίνης.
Αν κάτι ανάλογο καταστεί εφικτό και στους ανθρώπους μέσω των κατάλληλων φαρμάκων, τότε θα είναι δυνατή η αναγέννηση της μυελίνης από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, με τελικό στόχο να τη σταματήσουν και να την αναστρέψουν.
«Για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια πόσο επαναστατική μπορεί να αποδειχθεί αυτή η ανακάλυψη και πόσο ζωτικό είναι να συνεχιστεί η σχετική έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρίας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Καιρός: Θερμή εισβολή από την ερχόμενη εβδομάδα – Πότε θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος στους 34°C
- ΠΑΣΟΚ: Οι προτάσεις Αυτιά για «χωριά ΑμεΑ» προσβάλλουν τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους και τον πολιτισμό
- Σκιάθος: Ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε πεζό στη Σκιάθο – Συνελήφθη ανήλικος οδηγός
- Πάνος Μουζουράκης – Μαριλού Κόζαρη: Βάφτισαν τον γιο τους με 3 νονούς
- Φλέγγας στο «in»: «Tιμή που ανέλαβα τον Ολυμπιακό, άνοδο και του χρόνου»
- Η πρόταση του Γιώργου Αυτιά για τα «ειδικά χωριά ΑΜΕΑ» έρχεται από το σκοτεινό παρελθόν
- Η Ρωσία διοργανώνει περιορισμένης κλίμακας παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης – «Βλακώδες» το αστείο Ζελένσκι, λέει το Κρεμλίνο
- Βήμα… Μουντιάλ για τον Νεϊμάρ: Στην προεπιλογή της Βραζιλίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442