
«Μπόνους» μείωση φόρων με τη φορο-κάρτα από το 2011
«Μπόνους» μείωσης φόρων σε όσους τη χρησιµοποιούν στις συναλλαγές τους θα δίνει η φοροκάρτα που καθιερώνει από το 2011 το υπουργείο Οικονοµικών, απαλλάσσοντας παράλληλα τους πολίτες από τη συλλογή αποδείξεων.
«Μπόνους» μείωσης φόρων σε όσους τη χρησιµοποιούν στις συναλλαγές τους θα δίνει η φοροκάρτα που καθιερώνει από το 2011 το υπουργείο Οικονοµικών, απαλλάσσοντας παράλληλα τους πολίτες από τη συλλογή αποδείξεων.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το οικονοµικό επιτελείο εξετάζει τρία κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων µε τη χρήση της φοροκάρτας, η οποία θα καταγράφει απευθείας τις συναλλαγές των πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονοµικών να ελέγχει απευθείας τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Συγκεκριµένα:
1) Επιστροφή ΦΠΑ. Κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιµοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%. Έτσι, αν αγοράζει τρόφιµα που θα επιβαρύνονται από 1η Ιανουαρίου µε ΦΠΑ 13%, θα µπορεί να τον µειώσει σε 12%. Η ελάφρυνση θα επιστρέφεται µε την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, µειώνοντας τον συνολικό φόρο ή αυξάνοντας το ποσό της επιστροφής.
2) Έκπτωση φόρου. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση οι φορολογούµενοι να µπορούν να αθροίζουν στη φοροκάρτα τους αποδείξεις αξίας µεγαλύτερης των 15.000 ευρώ σε ατοµικό επίπεδο. Σήµερα, το µέγιστο απαιτητό ποσό αποδείξεων για το αφορολόγητο είναι 12.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ποσό έως 15.000 ευρώ η εφορία κάνει έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς.
3) «Διπλές» αποδείξεις. Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωµατιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελµατίες οι οποίοι εκ των πραγµάτων δεν έχουν µηχανήµατα POS (αυτά που χρησιµοποιούν τα καταστήµατα για να περνάνε τις πιστωτικές, µέσω των οποίων θα καταγράφονται και οι συναλλαγές µε τη φοροκάρτα) και επιπλέον σπανίως εκδίδουν αποδείξεις, εξετάζεται να µετράνε επί δύο (µια απόδειξη 100 ευρώ να µετράει για 200), καλύπτοντας έτσι πιο εύκολα το απαιτούµενο ποσό για το αφορολόγητο.
Οι τελικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νοµοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στη Βουλή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δημος Μεταμόρφωσης: Ολοκληρώνεται η διάνοιξη της οδού Αξελού απο Σωκράτους προς την οδό Τατοΐου
- Σεισμός στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες, ζημιές σε γέφυρες, δρόμους και κτίρια – Δείτε βίντεο
- Γαλλία: Πέντε σοροί νεογέννητων βρέθηκαν σε χαρτοκιβώτια σε σπίτι ζευγαριού
- Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ
- Πίσω από την Αψίδα του Τραμπ: Η πολιτική των μνημείων και η αρχιτεκτονική της εξουσίας
- Σενάριο από τις ΗΠΑ για Χεζόνια: Αναφέρει πως οι Καβαλίερς υπέγραψαν και αποδεσμεύουν τον Κροάτη

