Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ρωσική Δούμα αναγνωρίζει ως σταλινικό έγκλημα τη σφαγή του Κατίν

Η ρωσική Δούμα αναγνωρίζει ως σταλινικό έγκλημα τη σφαγή του Κατίν

Η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) υιοθέτησε απόφαση με την οποία αναγνωρίζει ως έγκλημα που διέταξε ο Ιωσήφ Στάλιν τη σφαγή 22.000 Πολωνών στρατιωτικών από τη σοβιετική μυστική αστυνομία στο Κατίν. Επί δεκαετίες η Σοβιετική Ένωση κατηγορούσε τους ναζί για τις εκτελέσεις και μόλις τον Απρίλιο του 1990 ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε την ευθύνη της χώρας του για τη σφαγή του 1940.

Η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) υιοθέτησε απόφαση με την οποία αναγνωρίζει ως έγκλημα που διέταξε ο Ιωσήφ Στάλιν τη σφαγή 22.000 Πολωνών στρατιωτικών από τη σοβιετική μυστική αστυνομία στο Κατίν.

«Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία είχαν παραμείνει επί πολλά χρόνια στα μυστικά αρχεία, αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοβερής αυτής τραγωδίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ότι το έγκλημα του Κατίν διαπράχθηκε με προσωπική διαταγή του Στάλιν και άλλων μελών της σοβιετικής ηγεσίας» τονίζεται στην απόφαση της Δούμας.

«Η ευθύνη για το έγκλημα αυτό καταλογίσθηκε από τη σοβιετική προπαγάνδα στους ναζί εγκληματίες, γεγονός που προκάλεσε την οργή, την πίκρα και τη δυσπιστία του πολωνικού λαού» υπογραμμίζεται στην απόφαση.

«Το ρωσικό Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα της αδικαιολόγητης αυτής πράξης, στις οικογένειες και τους συγγενείς τους» επισημαίνεται στην απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε ενώ Μόσχα και Βαρσοβία κατέβαλαν φέτος προσπάθειες προσέγγισης που δεν έχουν προηγούμενο από τη σοβιετική εποχή.

Την άνοιξη του 1940, λίγο μετά το διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και την ΕΣΣΔ, 22.000 Πολωνοί αξιωματικοί, αιχμάλωτοι του σοβιετικού στρατού, εκτελέστηκαν στο δάσος του Κατίν, στη Μεντνόγε (Ρωσία) και στο Χαρκίβ (Ουκρανία).

Επί δεκαετίες, η Σοβιετική Ένωση κατηγορούσε τους ναζί για τις εκτελέσεις αυτές. Μόλις τον Απρίλιο του 1990 ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε την ευθύνη της χώρας του για τις εκτελέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024