Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Πορτογαλίας λόγω περικοπών
Παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα υπέβαλε την παραίτησή του ο επικεφαλής της πορτογαλικής Υπηρεσίας Στρατηγικών Πληροφοριών Αμυνας (SIED) Ζόρζε Σίλβα Καρβάλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας που επέβαλε η πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.
Παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα υπέβαλε την παραίτησή του ο επικεφαλής της πορτογαλικής Υπηρεσίας Στρατηγικών Πληροφοριών Άμυνας (SIED) Ζόρζε Σίλβα Καρβάλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας που επέβαλε η πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.
Η παραίτηση του Ζόρζε Σίλβα Καρβάλιο έγινε δεκτή και η υπηρεσία θα αποκτήσει νέο διευθυντή από την 1η Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πληροφοριών της Πορτογαλικής Δημοκρατίας (SIRP), που συντονίζει το σύνολο των πορτογαλικών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, η παραίτηση του Σίλβα Καρβάλιο είναι «άμεση» συνέπεια των περικοπών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 και θα οδηγήσουν στην κατάργηση επτά από τα έντεκα παραρτήματα της SIED στο εξωτερικό, κάτι που θεωρείται «σοβαρή οπισθοδρόμηση για την υπηρεσία».
Την Τετάρτη ο παραιτηθείς διευθυντής συγκέντρωσε τους συνεργάτες του και τους εξήγησε ότι παραιτείται «για λόγους συνείδησης» και για να «επιστήσει την προσοχή σε ένα λάθος που διαπράττεται», γράφει η εφημερίδα Diario de Noticias.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση της πορτογαλικής κυβέρνησης στην παραίτηση, η οποία ανακοινώθηκε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα.
Στην ανακοίνωση της SIRP, που δημοσιεύθηκε μέσω του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Πορτογαλικής Δημοκρατίας διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες «θα συνεχίσουν την αποστολή τους και θα διατηρήσουν τις δυνατότητές τους, στο νέο πλαίσιο του περιορισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος είναι κοινός για όλους τους κρατικούς οργανισμούς».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
- Χανιά: Ερευνες για τον εντοπισμό υποβρύχιου αλιέα στη θαλάσσια περιοχή Φραγκοκάστελλου Σφακίων
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442