Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στην Γερμανία, και κατ’ επέκταση στην πολιτική Μέρκελ, τονίζοντας πως η καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας δεν θα διαρκέσει «για πολύ καιρό» αν καθυστερήσει η οικονομική ανάκαμψη των εταίρων της, από τους οποίους -όπως τόνισε- εξαρτάται.

«Ακόμα κι αν κάποιοι πολιτικοί θέλουν να δηλώνουν ότι η κρίση τελείωσε, η απάντησή μου είναι όχι, σίγουρα, όχι» τόνισε ακόμη ο Στρος Καν την ίδια στιγμή που η Μέρκελ στέλνει ευχαριστήρια επιστολή προς τους Γερμανούς πολίτες που «κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, η οποία θα δημοσιευθεί στο σύνολό της την Πέμπτη, αλλά αποσπάσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τετάρτη, ανέφερε:

«Η Γερμανία πάει μάλλον καλά αυτή τη στιγμή […] Όμως, η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όσο η οικονομική ανάκαμψή σε εκείνες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό».

«Ακόμα κι αν κάποιοι πολιτικοί θέλουν να δηλώνουν ότι η κρίση τελείωσε, η απάντησή μου είναι όχι, σίγουρα, όχι», πρόσθεσε ο Στρος-Καν.

Επανερχόμενος στις επικρίσεις που συχνά δέχεται η Γερμανία για το πλεόνασμα που παρουσιάζει η οικονομία της ο Στρος-Καν έκρινε «ότι έχει σωστή βάση» η επιθυμία των ΗΠΑ να δουν τα πλεονάσματα κάποιων χωρών να μειώνονται.

«Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα τα δικά μας πλεονάσματα και να καταδικάζουμε τα ελλείμματα των άλλων», τα πρώτα τροφοδοτούνται από τα δεύτερα, επεσήμανε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Η Μέρκελ πρέπει μερικές φορές να μην μιλά»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, κατηγόρησε επίσης την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι με ορισμένες δηλώσεις της έχει προκαλέσει τις πρόσφατες χρηματοοικονομικές αναταραχές στην ευρωζώνη.

«Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις κάποιον υπεύθυνο σε μία τέτοια κρίση αλλά αυτό που είναι σαφές όπως το κρύσταλλο είναι ότι η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μερικές φορές να κλείνουν το στόμα τους», ανέφερε ο Δανός πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του.

«Όταν κάποιος σε αυτήν τη θέση δηλώνει ότι οι αγορές πρέπει να πληρώσουν το μερίδιό τους αλλά αυτό δεν ακολουθείται από μία σαφή και συνεκτική πολιτική δράση, είναι μία συνταγή για την καταστροφή», προσέθεσε.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητα ζητήματα για τις αγορές προκειμένου να έχουμε με μικρό κόστος πολιτικά κέρδη», σημείωσε ο κ. Ράσμουσεν.

ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο