
Αυξάνονται τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας στο ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το μερίδιο συνεισφοράς της Κίνας στα οικονομικά του διεθνούς οργανισμού (η αναλογική μερίδα της) θα αυξηθεί από 3,72% σε 6,39%. Τα δικαιώματα ψήφου, που υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο, θα αυξηθούν από 3,65% σε 6,07%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το μερίδιο συνεισφοράς της Κίνας στα οικονομικά του διεθνούς οργανισμού (η αναλογική μερίδα της) θα αυξηθεί από 3,72% σε 6,39%.
Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την απόφαση αυτή, που ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου από το συμβούλιο διοίκησής του, έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής της G-20, στη Σεούλ.
Με την απόφαση προσδιόρισε τις αναλογικές μερίδες των 20 πιο σημαντικών κρατών-μελών του ΔΝΤ.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G-20 τάχθηκαν επίσημα υπέρ μιας μεταρρύθμισης των αναλογικών μερίδων του ΔΝΤ, η οποία θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα «μία μεγαλύτερη εκπροσώπηση των δυναμικών αναδυομένων αγορών και των αναπτυσσομένων χωρών».
Η Κίνα, η οποία σαφώς υπο-εκπροσωπείτο έπειτα από πολλά χρόνια ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης, είναι η μεγάλη κερδισμένη της μεταρρύθμισης.
Από έκτη πιο σημαντική χώρα του Ταμείου, θα γίνει η τρίτη, πίσω από τις ΗΠΑ (17,41% των αναλογικών μερίδων) και την Ιαπωνία (6,46%) και μπροστά από τη Γερμανία (5,59%) και τη Γαλλία και τη Βρετανία (4,23% η κάθε μία).
Τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας, που υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο, θα αυξηθούν από το 3,65% στο 6,07%.
Η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί, ωστόσο, αμέσως.
Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί τις ερχόμενες εβδομάδες από το Συμβούλιο των διοικητών, όπου εκπροσωπείται το σύνολο των 187 κρατών μελών.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο από τουλάχιστον 111 χώρες που κατέχουν τουλάχιστον το 60% των δικαιωμάτων ψήφου. Η φάση αυτή μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν – Πώς γίνεται η διέλευση από και προς το Ορμούζ
- Η FIFA έβγαλε ανακοίνωση 900 λέξεων για το σκάνδαλο Μπαλογκάν, χωρίς να εξηγεί τίποτα…
- LIVE: ΗΠΑ – Βέλγιο
- Οι ενδεκάδες του ΗΠΑ – Βέλγιο: Κανονικά βασικός ο Μπαλογκάν…
- Μακρόν – Συρία: Ο πρώην… τζιχαντιστής πρόεδρος αλ Σάρα χαιρετίζει τον «πολύ εποικοδομητικό» ρόλο της Γαλλίας
- «Κογκρέσο-ζόμπι» φοβούνται οι Ρεπουμπλικάνοι


