
Φήμες ότι η Ιρλανδία συζητεί την ένταξη της στο μηχανισμό στήριξης παρά τις διαψεύσεις
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε συζητήσεις για να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και είναι πολύ πιθανό να υπαχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που το Δουβλίνο επαναλαμβάνει ότι «δεν έχουμε ανάγκη το μηχανισμό». Η Κομισιόν, πάντως, δια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η Ιρλανδία έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια.
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε συζητήσεις για να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και είναι πολύ πιθανό να υπαχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που το Δουβλίνο επαναλαμβάνει ότι «δεν έχουμε ανάγκη το μηχανισμό». Η Κομισιόν, πάντως, δια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η Ιρλανδία έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια.
«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον EFSF. Δεν θα υπάρξουν ούτε «κούρεμα» (haircuts) ούτε αναδιάρθρωση ούτε τίποτα ανάλογο», δήλωσε αξιωματούχος. «Είναι πολύ πιθανόν η Ιρλανδία να μπει σε πρόγραμμα», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται συζητήσεις, αν και δεν ανέφεραν κάτι για το ύψος του δανείου.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει haircut, κάτι που θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές».
Παραταύτα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία έχει εξασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για βοήθεια.
«Η χώρα έχει εξασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, διαθέτουμε σημαντικά αποθέματα, οπότε αυτή η χώρα δεν είναι σε κατάσταση ή θέση όπου απαιτείται κατά οποιονδήποτε τρόπο να προσφύγει στον μηχανισμό», δήλωσε ο Λένιχαν σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Γιατί να προσφύγουμε υπό αυτές τις συνθήκες; Δεν μου φαίνεται να έχει κανένα νόημα. Θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα θέματά μας μόνοι μας».
Αργότερα μέσα στην ημέρα, πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια από τον Μηχανισμό τόνισε: «δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» και πρόσθεσε: «Εναπόκειται στην ιρλανδική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα για βοήθεια».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άρης Betsson: Η συνάντηση με τον Τσους Μπουένο και η προοπτική της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα
- Κρήτη: «Ζούσαμε με τον φόβο» λένε οι συγγενείς του 20χρονου – Οι απειλές και οι απόπειρες κατά του Νικήτα
- ΠΑΣΟΚ: Διεθνές ρεζίλι στο ποδαρικό της τουριστικής σεζόν – Κατέρρευσε σκάλα επιβίβασης στο αεροδρόμιο του Αράξου
- UFO στην Ελλάδα: Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε βίντεο – Στο φως αρχεία του Πενταγώνου
- Εξακόσια άτομα αφέθηκαν στην ηδονή ενός δημόσιου φιλιού – «Μετά την πανδημία έμοιαζε απαγορευμένο»
- Νεκρός άνδρας που έπεσε από μπαλκόνι δευτέρου ορόφου στου Ζωγράφου