Κατάληψη σε σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών – Απεργία διδασκόντων στο ΕΜΠ
Περισσότερες από δέκα σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Ο σύλλογος διδασκόντων στο ΕΜΠ αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας. Πανεπιστημιακοί, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό εκφράζουν την αντίθεσή τους στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη ανώτατη εκπαίδευση.
Περισσότερες από δέκα σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Συγκεκριμένα οι φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν την αντίθεση τους στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη ανώτατη εκπαίδευση, ενώ για τον ίδιο λόγο, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου.
Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή πραγματοποιήσαν, την Πέμπτη, φοιτητές, αντιδρώντας στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στα οικονομικά μέτρα.
Κλειστό θα παραμείνει και την Παρασκευή το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, καθώς ο σύλλογος διδασκόντων στο ίδρυμα αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση.
Σε απεργία κατήλθαν την Πέμπτη και οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Την ίδια στιγμή και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων κηρύσσουν «ηλεκτρονικό πόλεμο» στο υπουργείο Παιδείας. Μέσω ιστοσελίδων, το ένα μετά το άλλο τα ιδρύματα της χώρας ξεκινούν παράλληλο διάλογο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να συγκεντρώσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ στην Αθήνα.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων