
Με λουκέτο απειλείται το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Με λουκέτο απειλείται το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν μπορεί να καλύψει πλέον τα λειτουργικά έξοδά του. Και αυτό τη στιγμή που κάθε εβδομάδα, πανελλαδικά, έχουμε ένα θάνατο από κακοποίηση, όπως σημειώνει η υπεύθυνη του κέντρου, Χρυσάνθη Ζαφειράτου.
Θεσσαλονίκη: Με λουκέτο απειλείται το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν μπορεί να καλύψει πλέον τα λειτουργικά έξοδά του. Και αυτό τη στιγμή που κάθε εβδομάδα, πανελλαδικά, έχουμε ένα θάνατο από κακοποίηση, όπως σημειώνει η υπεύθυνη του κέντρου, Χρυσάνθη Ζαφειράτου.
Όπως εξήγησε, από το 1998 που λειτουργεί η δομή, έχουν καταφύγει στην ίδια 2.445 γυναίκες που υφίστανται βία.
Το χρέη του Κέντρου αγγίζουν τις 100.000 ευρώ.
«Πήραμε πέρσι 20.000 ευρώ επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας τα οποία κάλυψαν τα τρέχοντα χρέη μας, αλλά τώρα τα χρέη έχουν φτάσει και πάλι τα 100.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει το Κέντρο», ανέφερε η κυρία Ζαφειράτου.
«Έχουμε ήδη κάνει αίτηση στο υπουργείο για χρηματοδότηση 30.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προσπαθήσουμε να τα καλύψουμε από τις δράσεις μας και από δωρεές», πρόσθεσε η κυρία Ζαφειράτου προσθέτοντας ότι αν δεν δοθεί λύση, το Κέντρο θα κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου.
Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα λειτουργίας του, η κυρία Ζαφειράτου τόνισε ότι προσφέρει κοινωνική, ψυχολογική και νομική βοήθεια σε άτομα που έχουν κακοποιηθεί, φαινόμενο που παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπολογίζουμε, κάθε εβδομάδα, πανελλαδικά, έχουμε ένα θάνατο από κακοποίηση», διευκρίνισε.
Σκιαγραφώντας δε, το προφίλ των ατόμων που ζουν σε καθεστώς βίας, σημείωσε ότι πρόκειται συνήθως για γυναίκες από τις οποίες οι μισές είναι άνεργες, απόφοιτες λυκείου, περίπου 40 χρόνων, και βιώνουν ενδοοικογενειακή βία περίπου 15 χρόνια πριν αποφασίσουν να προσφύγουν σε βοήθεια.
Όσον αφορά τους δράστες, εκείνοι που διαπράττουν τις πιο βαριές μορφές κακοποίησης είναι άντρες με μεγάλη οικονομική και κοινωνική δύναμη και με ισχυρή ιδεολογική τοποθέτηση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Νέα Αριστερά: Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου αγωνίστηκε για μια κοινωνία που δεν περιθωριοποιεί
- Αυτή είναι η «τελική» πρόταση της Dubai BC στον Ολυμπιακό για τον Γουόκαπ
- Η βία στη Δυτική Όχθη συνεχίζεται – Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε τζαμιά μετά από αιματηρή σύγκρουση
- Βλάχος για το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής: «Αφού το κάναμε μία φορά, γιατί να μην το κάνουμε και την επόμενη;»
- Φορούσε μαύρο νυφικό η χθεσινή μας η κοπέλα – Οι διάσημες που απέφυγαν το λευκό
- Γιγάντιες δασικές πυρκαγιές απειλούν Γαλλία και Ισπανία – Πάνω από 325.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί

