Στο πλευρό του γαλλογερμανικού άξονα η Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την Τετάρτη αποστάσεις από τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία επέκρινε το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη», λέει η Άνγκελα Μέρκελ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την Τετάρτη αποστάσεις από τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία επέκρινε το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
«Είναι προσωπικές δηλώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν θα σχολιάσω τις προσωπικές δηλώσεις της κυρίας Ρέντινγκ», προσέθεσε.
Σε μια σειρά από συνεντεύξεις της που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, η κ. Ρέντινγκ επέκρινε έντονα το σχέδιο της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναθεωρήσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt χαρακτήρισε μάλιστα τις δύο κυβερνήσεις «εντελώς ανεύθυνες που βάζουν στο τραπέζι χίμαιρες με νέες Συνθήκες».
«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνονται στη Ντοβίλ», υπογράμμισε, αναφερόμενη στη γαλλική πόλη απ’ όπου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μία συμφωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη.
Σε μία άλλη συνέντευξή της, που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η κ. Ρέντινγκ κατήγγειλε τη γαλλογερμανική «διαταγή» και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης «πρέπει να λαμβάνονται από τις 27 (χώρες) και ομόφωνα».
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της, την Τετάρτη, ενώπιον των Γερμανών βουλευτών, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη».
«Είναι αλήθεια: μια γαλλογερμανική συμφωνία δεν είναι το παν στην Ευρώπη. Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα», δήλωσε η καγκελάριος την παραμονή της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόταση για την αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι δημοσιονομικές κρίσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Εκτεθειμένη η ΚΕΔ: Στην Τούμπα «κουρελιάστηκε» το πρωτόκολλο του VAR (pic)
- Το τένις στα άκρα: Η Σαμπαλένκα ανοίγει θέμα μποϊκοτάζ
- ΤτΕ: Το κακό σενάριο για τις τράπεζες αν παραταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή
- Ακυρώσεις πτήσεων και απογείωση τιμών από αεροπορικές εταιρείες λόγω Ιράν
- Κατηγορούμενος για κακούργημα ο διανομέας που πετούσε πέτρες κατά γυναικών στην Κηφισιά
- ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Η Ελλάδα και το ποδήλατο σε πρώτο πλάνο μέσα από μία εντυπωσιακή αγωνιστική διαδρομή με την υποστήριξη της ΔΕΗ
- Χέγκσεθ: Η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, θα αμυνθούμε επιθετικά
- Η Μπάγερν επενδύει στο μέλλον: Στο στόχαστρο ο 16χρονος Κβαρατσκέλια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442