Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

«Σταδιακές αλλαγές» στην ισοτιμία του γουάν υπόσχεται η κινεζική κυβέρνηση

Οι μεταρρυθμίσεις στην ισοτιμία του γουάν θα είναι «σταδιακές», όμως η χώρα έχει στόχο να αυξήσει την «ευελιξία» της ισοτιμίας, δήλωσε την Δευτέρα ο υποδιοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Γι Γκανγκ, ενώ ενισχύονται οι πιέσεις στο Πεκίνο για την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας. Παρέμβαση του ΔΝΤ.

Οι μεταρρυθμίσεις στην ισοτιμία του γουάν θα είναι «σταδιακές», όμως η χώρα έχει στόχο να αυξήσει την «ευελιξία» της ισοτιμίας, δήλωσε την Δευτέρα ο υποδιοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Γι Γκανγκ, ενώ ενισχύονται οι πιέσεις στο Πεκίνο για την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Η μεταρρύθμιση του γουάν θα βοηθήσει επίσης να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, πρόσθεσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σανγκάη.

Η κινεζική κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ιαπωνία, ώστε να προχωρήσει στην ανατίμηση του νομίσματος, καθώς το γουάν εκτιμάται ότι είναι υποτιμημένο έως και 20%, ευνοώντας τις κινεζικές εξαγωγές εις βάρος των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η κόντρα για τις συναλλαγµατικές ισοτιµίες είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το εµπόριο.

Με βάση στοιχεία του 2009, προσαρµοσµένα στις τρέχουσες ισοτιµίες, οι ΗΠΑ εξάγουν στην Ευρώπη προϊόντα αξίας 224 δισ. δολαρίων και εισάγουν προϊόντα 286 δισ. δολαρίων.

Ακόµη πιο µεγάλο είναι το έλλειµµα στο εµπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ σε σχέση µε την Κίνα.

Οι Κινέζοι εξάγουν στις ΗΠΑ προϊόντα 296 δισ. δολαρίων και εισάγουν προϊόντα µόλις 69 δισ. δολαρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί άτυπα πολιτική ασθενούς δολαρίου, πιέζοντας παράλληλα το Πεκίνο να ανατιµήσει το νόµισµά του.

Η πολιτική των ΗΠΑ όµως έχει προκαλέσει µεγάλες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Νοµισµατικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, ξαναχτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι το ισχυρό ευρώ αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή οικονοµία και απηύθυνε έκκληση στην Κίνα να επιτρέψει την -ταχύτερη- ανατίµηση του γιουάν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξάγουν στην Κίνα προϊόντα 12 δισ. δολαρίων και εισάγουν προϊόντα αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων.

Πάντως, η προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος δείχνει ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, της τάξεως του 3,5% από τα τρέχοντα επίπεδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι επενδυτές «ποντάρουν» ότι σε ένα χρόνο το κινεζικό νόμισμα θα βρίσκεται στα 6,4130 γουάν ανά δολάριο, από 6,6441 σήμερα, Δευτέρα.

Το τελευταίου τετράμηνο το γουάν έχει ενισχυθεί κατά 2,7% έναντι του δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέβαλε να δημοσιοποιήσει έκθεση για τις διεθνείς ισοτιμίες, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει την περασμένη Παρασκευή, καθώς υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της ισοτιμίας.

Στην έκθεση ελέγετο ότι θα κατηγορούσε ευθέως την κινεζική κυβέρνηση για χειραγώγηση της ισοτιμίας.

ΔΝΤ: Ζητεί «πνεύμα συνεργασίας»

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα κινδυνεύσει εάν οι μεγάλες οικονομίες του
πλανήτη δεν διατηρήσουν «πνεύμα συνεργασίας», προειδοποίησε τη Δευτέρα το ΔΝΤ, στο περιθώριο διάσκεψης εκπροσώπων κεντρικών τραπεζών στη Σαγκάη.

Η διάσκεψη επισήμως αφιερωμένη στην «εποπτικά εργαλεία» που θα τεθούν σε ισχύ για την αποφυγή των πτωχεύσεων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την εκδήλωση ενός «νομισματικού πολέμου», καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν παρέμβει για την αποδυνάμωση των εθνικών τους νομισμάτων, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων.

«Το πνεύμα συνεργασίας πρέπει να διατηρηθεί. Διαφορετικά, η ανάκαμψη θα διακυβευθεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στριο-Καν, μετά τη διάσκεψη στην οποία παρέστησαν επικεφαλείς ή ανώτερα στελέχη κεντρικών τραπεζών από κάθε ήπειρο, σύμφωνα με το γραπτό κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η διάσκεψη αποτελεί μέρος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνώς έναντι των προκλήσεων που θέτει η παγκόσμια οικονομική κρίση», τόνισε δήλωσε το ΔΝΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η συνάντηση της Σαγκάης, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, έπεται των ετησίων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν τα μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Θα ακολουθήσει η διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από
τις χώρες της G-20, την Παρασκευή και το Σάββατο στη Ν. Κορέα, με στόχο την προπαρασκευή της Συνόδου Κορυφής της G-20 στις 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.

Η Ν.Κορέα εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία της ότι η ένταση που επικρατεί επι του ζητήματος των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα οδηγήσει σε προστατευτισμό.

Και τούτο ενώ η Σεούλ έχει κατηγορηθεί από το Τόκιο ότι παρεμβαίνει με στόχο την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, του γουόν.

Οι παραπάνω συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε κλίμα έντασης μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες κατηγορούν το Πεκίνο ότι διατηρεί σκοπίμως την ισοτιμία του γουάν σε χαμηλά επίπεδα με στόχο τη μεγιστοποίηση των κινεζικών εξαγωγών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο