Η κατάσταση των νέων είναι το κέντρο του έργου του Γάλλου σκηνοθέτη Μωρίς Πιαλά. Μια ταινία του 1979, τόσο επίκαιρη, αφού η νεολαία συνειδητοποιεί, ότι έχει σχεδόν χάσει το νόημα του σχολείου, αφού η ανεργία έχει κατακλύσει την κοινωνική ζωή. Με πρωταγωνιστές τους: Σαμπίν Οντπέν και Φιλίπ Μαρλό.
Έτος παραγωγής: 1979
Διάρκεια: 101′
Παραγωγή: Γαλλίας
Σκηνοθέτης: Μωρίς Πιαλά Σαμπίν Οντπέν, Φιλίπ Μαρλό, Ανίκ Αλάν, Μισέλ Καρόν

Σε μια πόλη με ορυχεία του Βορρά της Γαλλίας, τη Λανς, τα αγόρια και τα κορίτσια που τελειώνουν το Λύκειο, βλέπουν να πλησιάζουν οι εξετάσεις για το «μπακαλορεά», το απολυτήριο, με κάποια αγωνία, που συνδυάζεται και με αδιαφορία.
Οι παραδοσιακές εξετάσεις διατηρούν τον «επίφοβο» τίτλο τους, όμως οι περισσότεροι έφηβοι συνειδητοποιούν ότι έχει σχεδόν χάσει το νόημά του, αφού η ανεργία έχει κατακλύσει την κοινωνική ζωή.
Το κλίμα της αβεβαιότητας διαβρώνει τους νέους, που περνούν τις ώρες τους όσο μπορούν καλύτερα μεταξύ τους. Συναντιούνται στο μπιστρό, για να ξεφεύγουν από τους γονείς. Ερωτικές σχέσεις γεννιούνται και διαλύονται…..