
Σταθερή διατηρούν την παραγωγή πετρελαίου οι χώρες του ΟΠΕΚ, το Ιράν στην προεδρία το 2011
Σταθερή αποφάσισαν να διατηρήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, όπως δήλωσε πηγή του Οργανισμού στο Reuters, κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών, την Πέμπτη, στην έδρα του Οργανισμού, στη Βιέννη.
Παράλληλα, ο οργανισμός αποφάσισε ότι το Ιράν θα αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού το 2011, για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ έχει διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν είχε προχωρήσει σε μείωση-ρεκόρ κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Τα περισσότερα μέλη του καρτέλ θεωρούν «ιδανικό» το εύρος διακύμανσης των 70-80 δολαρίων το βαρέλι, δηλαδή η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές δεν πρέπει να πέφτει πολύ κάτω από τα 70 δολάρια ούτε να ανεβαίνει πολύ πάνω από τα 80 δολάρια.
Αυτό συμβαίνει, γιατί αν υποχωρήσει χαμηλότερα του ιδανικού εύρους διακύμανσης, «κόβει την όρεξη» για νέες επενδύσεις, ενώ, αν αυξηθεί περισσότερο, υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σήμερα, Πέμπτη, το αργό κινείται ανοδικά, προς τα 84 δολάρια το βαρέλι.
Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού, για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίο, σημείωνε άνοδο κατά 71 σεντς στα 83,72 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 53 σεντς, στα 85,17 δολάρια.
Η υποχώρηση του δολαρίου είναι η βασική αιτία για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, επισημαίνουν οι αναλυτές και προσθέτουν επίσης ότ οι τιμές ενισχύονται και λόγω των πρόσφατων στοιχείων που έδειξαν μεγάλη αύξηση των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο η Κίνα εισήγαγε ημερησίως 5,67 εκατομμύρια βαρέλια, αριθμός που είναι υψηλότερος κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνελήφθη 33χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Λόφο της Πνύκας – Άλλες δύο συλλήψεις σε Αττική και Κρήτη
- Η Λένα Χίντεϊ πιστεύει ότι η βιομηχανία του θεάματος προστατεύει τους κακοποιητικούς άνδρες
- «Ξέσπασε» ο Τσιτσιπάς και διέλυσε τη ρακέτα του για έναν χαμένο πόντο! (vid)
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε Γλυφάδα και Βούλα
- LIVE: Άγιαξ – Ολυμπιακός
- Η μεγάλη ρευστοποίηση: Από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα υπό εξαφάνιση


