Προειδοποίηση Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Ιρλανδίας
Σε καθεστώς παρακολούθησης, για πιθανή υποβάθμιση, έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, ο οίκος Moody's, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας μετά το νέο πακέτο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, με επίκεντρο την Anglo Irish Bank.
Σε καθεστώς παρακολούθησης, για πιθανή υποβάθμιση, έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, ο οίκος Moody’s.
O οίκος αξιολογεί την Ιρλανδία με Αα2 και αν γίνει υποβάθμιση θα είναι μόνο κατά μία μονάδα. Το «καθεστώς παρακολούθησης» διαρκεί τρεις μήνες.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, καθώς ενισχύεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας μετά το νέο πακέτο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, με επίκεντρο την Anglo Irish Bank.
Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για την ισχύ της εγχώριας ζήτησης και την αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού, η οποία καθιστά ακριβότερη την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.
Η Ιρλανδία βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία («Aaa») μέχρι τον Ιούλιο του 2009, οπότε η αξιολόγηση της υποβαθμίσθηκε για πρώτη φορά, ενώ τον περασμένο Ιούλιο υποβαθμίστηκε εκ νέου.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ιρλανδικές αρχές αναθεώρησαν το αναγκαίο για τη διάσωση της Anglo Irish Bank ποσό, ανεβάζοντάς το αρχικά στα 29,3 δισ. ευρώ και μέχρι τα 34,3 δισ. ευρώ, στη χειρότερη των υποθέσεων.
Τα κεφάλαια που θα δοθούν στις τράπεζες θα τετραπλασιάσουν το δημόσιο χρέος της χώρας, στα 155 δισ. ευρώ ή κάτι περισσότερο από 100.000 ευρώ για κάθε ιρλανδικό νοικοκυριό.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα φθάσει κατά το 2010 στο 32% του ΑΕΠ, εξαιτίας της χρηματοδότησης της διάσωσης της Anglo Irish Bank, της Allied Irish Banks και της κατασκευαστικής εταιρείας Irish Nationwide, αλλά θα διατηρηθεί ο στόχος της μείωσής του κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γιώργος Τσαλίκης: Η συγκινητική ανάρτηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η σύζυγος του Δώρα
- 32 Χρόνια Φαρμασέρβ-Λίλλυ – Η συνεργασία της επιτυχίας
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Σοβαρές καταγγελίες συνδικάτων – «Κανένα μέτρο ασφαλείας, εμείς επιβάλλαμε διακοπή εργασιών»
- Ένας στους τρεις με κίνδυνο κίρρωσης εξαιτίας λίπους στο ήπαρ
- Σεξεργασία και πολιτική
- Σόργο: Μπορεί ένα ξεχασμένο δημητριακό να σώσει τον θεσσαλικό κάμπο;
- Κρήτη: Την γρονθοκοπούσε μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους – Χειροπέδες σε 28χρονο στα Χανιά
- Νέο παραλήρημα της Παραγουανής πολιτικού κατά του Εμπαπέ: «Π@@@@ας γιος, δεν είναι Γάλλος» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442