
Ο αποκλειστικός θηλασμός ασπίδα προστασίας έναντι των παιδικών λοιμώξεων
Αθήνα: Ο αποκλειστικός θηλασμός του βρέφους το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, προφυλάσσει το παιδί από μολύνσεις, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Diseases in Childhood.
Αθήνα: Ο αποκλειστικός θηλασμός του βρέφους το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, προφυλάσσει το παιδί από μολύνσεις, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Diseases in Childhood.
Πέρα από άλλους παράγοντες, όπως η γενικότερη υγεία του βρέφους και ο τακτικός εμβολιασμός του, ο θηλασμός έχει τη δική του προστατευτική λειτουργία, όπως διαπίστωσε η μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος βοηθά τα παιδιά να αποφεύγουν τις μολύνσεις.
Η έρευνα του καθηγητή Εμμανουήλ Γαλανάκη του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, μελέτησε επί 12 μήνες τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 εμβολιασμένων βρεφών και τις κοινές μολύνσεις που εκδήλωσαν σε αυτό το διάστημα.
Περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 20% περίπου (μία στις πέντε).
Συνολικά, μόνο 91 νήπια (λιγότερο από το 10%) θηλάστηκαν αποκλειστικά καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο. Τα παιδιά αυτά παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες μολύνσεις (αναπνευστικές, αυτιών, στόματος κ.α.) κατά το πρώτο έτος της ζωής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα, που είτε δεν είχαν θηλάσει καθόλου, είτε έπιναν ταυτόχρονα και τεχνητό γάλα. Επίσης, οι λοιμώξεις των βρεφών που είχαν θηλαστεί αποκλειστικά, ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευεργετική δράση του μητρικού γάλακτος προκύπτει κυρίως στην περίπτωση του αποκλειστικού θηλασμού, ενώ ο συνδυασμός θηλασμού και τεχνητού γάλακτος δεν έχει ίδιο προστατευτικό αποτέλεσμα.
Οι ειδικοί διεθνώς συστήνουν τον αποκλειστικό θηλασμό για το πρώτο εξάμηνο της ζωής του παιδιού. Το μητρικό γάλα περιέχει φυσικά αντισώματα από τον οργανισμό της μητέρας, καθώς και άλλους ανοσοποιητικούς και θρεπτικούς παράγοντες.
Στην ελληνική έρευνα συμμετείχαν επίσης οι ερευνητές Φανή Λαδωμένου, Ιωάννα Μοσχανδρέα, Αντώνης Καφάτος και Γιάννης Τσελέντης από τα τμήματα Παιδιατρικής, Κοινωνικής Ιατρικής και Κλινικής Βακτηριολογίας και Παρασιτολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Αντβέρπ – Ολυμπιακός 3-0: Πλήρωσε το «blackout» – Ντεμπούτο ο Σάλιακας (vid)
- ΑΑΔΕ: Πώς ξεμπλοκάρουν άμεσα οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί
- Ο Κώστας Καραπαπάς για όλα: Αποκαλύψεις για μεταγραφές και προτάσεις (vid)
- More Greek Graduates Left the Country for Europe in 2025
- Μέση Ανατολή: Κορυφώνεται η ένταση με απειλές – Τεχεράνη: «Για κάθε νεκρό Ιρανό, θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό»
- Επίθεση Ν. Ανδρουλάκη στον Κ. Μητσοτάκη: Από τις πολλές σκιές μας οδηγείτε στο απόλυτο σκοτάδι της διαφθοράς – «Πάμε σε νέο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακύκλωση;»


