Ποινή φυλάκισης με αναστολή για τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας
Σε ποινή δεκάμηνης φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ ο ηγέτης του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σαλαχατίν Ντεμιρτάς με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Σε ποινή δεκάμηνης φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ ο ηγέτης του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σαλαχατίν Ντεμιρτάς με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Η καταδίκη του Σαλαχατίν Ντεμιρτάς έρχεται εν μέσω έντονης φημολογίας στα μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και Κούρδοι πολιτικοί έχουν εμπλακεί σε διπλωματική προσπάθεια για να πείσουν το PKK να κηρύξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, μεταδίδει το Reuters.
Οι καταδίκες πολιτικών και δημοσιογράφων για προπαγάνδα υπέρ του PKK είναι συνήθης πρακτική συντηρητικών Τούρκων εισαγγελέων. Σχετικές υποθέσεις εφεσιβάλλονται και η τελική ετυμηγορία έρχεται συνήθως μετά από μήνες αν όχι χρόνια.
Η παράταξη από το οποίο μετεξελίχθηκε το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) είχε απαγορευθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας το 2009 για πιθανολογούμενες δεσμούς με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.
Στην περίπτωση του Σαλαχατίν Ντεμιρτάς οι δικαστές αποφάσισαν ότι υποστήριξε «τρομοκρατική οργάνωση», στην προκειμένη το PKK, όταν δήλωσε το 2007 σε ένα κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο που εκπέμπει στην Ευρώπη ότι ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν είναι ο ηγέτης του κουρδικού λαού.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε αρχικά ποινή φυλάκισης ενός έτους, μετά την μείωση σε 10 μήνες λόγω της καλής συμπεριφοράς του κατηγορουμένου στη διάρκεια της δίκης. Αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής για πέντε χρόνια.
Ο Ντεμιρτάς δεν επρόκειτο να οδηγηθεί ούτως ή άλλως στη φυλακή αφού είναι βουλευτής και χαίρει ως εκ τούτου βουλευτικής ασυλίας. Οι δικηγόροι του έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442