
Παρέμβαση Μπαρόζο για τους Ρομά με συγκαλυμμένη κριτική στη Γαλλία
Στη διαμάχη για τις μαζικές απελάσεις Ρομά από την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά παντού και η ξενοφοβία δεν έχει θέση στην ΕΕ. Η συγκεκαλυμμένη κριτική Μπαρόζο στη Γαλλία ήλθε στην πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πρότυπα της καθιερωμένης προεδρικής ομιλίας στις ΗΠΑ.
Στη διαμάχη για τις μαζικές απελάσεις Ρομά από την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά παντού και η ξενοφοβία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συγκεκαλυμμένη κριτική Μπαρόζο στη Γαλλία ήλθε στην πρώτη του ομιλία για την «κατάσταση της ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πρότυπα της καθιερωμένης προεδρικής ομιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν κατονόμασε τη Γαλλία, ωστόσο δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να σέβονται το νόμο.
Η Γαλλία απέλασε περισσότερους από 1.000 Ρομά τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας σε 8.000 το συνολικό αριθμό των φετινών απελάσεων μελών της εθνότητας Ρομ. Οι απελάσεις καταδικάσθηκαν στη Γαλλία και το εξωτερικό.
«Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να σέβονται το νόμο και οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων αυτών των μειονοτήτων» δήλωσε ο Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Σε τέτοια ευαίσθητα θέματα, όταν ανακύπτει ένα πρόβλημα, πρέπει όλοι να ενεργούμε με υπευθυνότητα» τόνισε.
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει κατακεραυνωθεί από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ευρωπαίους πολιτικούς, μέλη της ίδιας της κυβέρνησης και την Καθολική Εκκλησία για τις μαζικές απελάσεις των Ρομά.
Ο ίδιος παραμένει αμετακίνητος λέγοντας ότι οι απελάσεις εντάσσονται σε μέτρα ασφαλείας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Ωστόσο, οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να «αναστήσει» τη δημοτικότητά του προσελκύοντας ψήφους υπερσυντηρητικών και να εκτρέψει παράλληλα την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τις περικοπές κρατικών δαπανών.
* Η ομιλία του Ζοζέ Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώθηκε στην οικονομία με τον πρόεδρο της Κομισιόν να εκφράζει αισιοδοξία για ανάκαμψη και να προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παίκτης του Ολυμπιακού ο Ζοέλ Ρόκα! (pic)
- Προστατευόμενο είδος ο Έλληνας τουρίστας – Μόνο το 10% των διανυκτερεύσεων από ημεδαπούς
- «Η Νταϊάνα θα ήταν συντετριμμένη»: Αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα σε Γουίλιαμ και Χάρι – «Τέσσερα χρόνια ξένοι»
- Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί των σεισμών του Ιουνίου
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στο πιο δυνατό έως τώρα φιλικό του
- ΗΠΑ και Ιράν «δοκιμάζουν» τα όρια της κλιμάκωσης: Πλήγματα σε ιρανικές υποδομές και επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο


