Πειραματικά φάρμακα επανακαθορίζουν τον ρυθμό του βιολογικού ρολογιού
Λονδίνο: Πειραματικά φάρμακα κατάφεραν να ανατάξουν και να επανεκκινήσουν το βιολογικό ρολόι ποντικιών σε εργαστηριακές συνθήκες, δίνοντας νέες πληροφορίες για διάφορες ανθρώπινες διαταραχές, περιλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής και του τζετ λανγκ.
Λονδίνο: Πειραματικά φάρμακα κατάφεραν να ανατάξουν και να επανεκκινήσουν το βιολογικό ρολόι ποντικιών σε εργαστηριακές συνθήκες, δίνοντας νέες πληροφορίες για διάφορες ανθρώπινες διαταραχές, περιλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής και του τζετ λανγκ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα φάρμακα PF4800567 και PF670462, που δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα για χρήση σε ανθρώπους και θα χρειαστούν χρόνια για να καταστούν εμπορικά διαθέσιμα, λειτουργούν τροποποιώντας την δραστηριότητα ενός ενζύμου που βοηθά στον ορισμό της ταχύτητας του βιολογικού ρολογιού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και την φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να αποκαταστήσουν τον βιολογικό ρυθμό ανθρώπων που έχουν προβλήματα λόγω εργασίας σε βάρδιες ή από ψυχιατρικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και πιθανόναπό μεταβολικά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία.
«Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε ένα από τα βασικά μόρια που εμπλέκονται στην ρύθμιση του ρυθμού λειτουργίας του ρολογιού, και επομένως είναι λογικό να ελπίζουμε ότι μπορούν να αλλάξουμε τον ρυθμό του βιολογικού ρολογιού», εξηγεί ο Δρ Αντριου Λουντον που πήρε μέρος στην έρευνα.
Και συνεχίζει «η έρευνα μας κάνει να πιστεύουμε ότι αν ένας άνθρωπος με σοβαρή διαταραχή του βιολογικού του ρυθμού κάνει θεραπεία με τα νέα φάρμακα που δοκιμάσαμε, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επαναπρογραμματισμού του βιολογικού του ρολογιού».
Ο κιρκαδικός ρυθμός που καθορίζει την ύπνωση στα θηλαστικά, επηρεάζεται από το φως και το κύκλο ημέρας-νύχτας. Ο επαναπρογραμματισμός του βιολογικού ρολογιού ελέγχεται από την δραστηριότητα αρκετών ενζύμων, περιλαμβανομένης της κασεΐνης της κινάσης 1 (CK-1).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δύο πειραματικά φάρμακα επιβραδύνουν ή αναστέλλουν την CK-1, δίνοντας την δυνατότητα επανεκκίνησης του ρολογιού σε τρωκτικά που είχε σταματήσει ο κιρκαδικός ρυθμός τους.
Πολλές έρευνες έχουν εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ της εργασίας σε ασυνήθιστες ώρες (βραδινές ώρες) και της μεγαλύτερης πιθανότητας εκδήλωσης διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας, ενώ η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται επίσης με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.
health.in.gr
- Τζωρτζάτος και Αργυρόπουλος βραβεύτηκαν ως καλύτεροι στο World Cup (vid)
- Γαλλία: Συναγερμός στο Μπορντό – Οι πύρινες φλόγες απειλούν ολόκληρη την πόλη – Σκέψεις για εκκένωσή της
- Σκουμπάκης: «’Ηταν ένας τρελός τελικός και λατρεύω την ομάδα μας» (vid)
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
- Το μυστικό πίσω από ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια κρύβεται σε ένα μικρό ισπανικό μπαρ
- Ποιος (και τι) να συγκριθεί μαζί σας;
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442