Η Κίνα εκτόπισε την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας
Ξαφνική επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο β' τρίμηνο του 2010. Ο ρυθμός ανάπτυξης το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου παρουσίασε αύξηση μόλις 0,2% και οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη στην άνοδο του γεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, η Ιαπωνία έχασε από την Κίνα τη δεύτερη θέση της παγκίσμιας οικονομίας.
Ξαφνική επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2010.
Ο ρυθμός ανάπτυξης το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου παρουσίασε αύξηση μόλις 0,2%.
Οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη στην άνοδο του γεν, γεγονός που κάνει λίγοτερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στο εξωτερικό.
Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σατόσι Αράι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με την Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η άνοδος του νομίσματος.
«Η άνοδος του γεν ενδεχομένως να τραυματίσει την ανάπτυξη που βασίζεται στις εξαγωγές» δήλωσε ο αναλυτής Τακέσι Μινάμι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας ανέβηκε η Κίνα, εκτοπίζοντας την Ιαπωνία.
Σε απόλυτα μεγέθη, το κινεζικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 1,335 τρισ. δολάρια, έναντι 1,286 τρισ. δολάρια στην Ιαπωνία.
Λόγω της μεγάλης διαφοράς των ρυθμών ανάπτυξης, (10% στην Κίνα έναντι 2-3% στην Ιαπωνία) είναι σίγουρο ότι στα τέλη του 2010 η κινεζική οικονομία θα είναι μεγαλύτερη από την ιαπωνική.
Η Ιαπωνία είχε περάσει στη θέση Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης το 1968, όταν είχε ξεπεράσει τη Δυτική Γερμανία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές τη Δευτέρα σε 15 περιοχές
- «Ο Σατανάς θα έρθει να σε κυνηγήσει»: Η προειδοποίηση του Μελ Γκίμπσον πριν από τη νέα ταινία για την Ανάσταση
- Πετρέλαιο: Το Μπρεντ πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο
- Σχέση: Ο χωρισμός δεν σημαίνει και το τέλος των συναισθημάτων
- Εξοχικές κατοικίες: Αυξάνονται οι τιμές για αγορά – Οι ακριβότερες περιοχές
- ΗΠΑ: Έπληξαν για ένατη συνεχόμενη νύχτα το Ιράν – Η Τεχεράνη λέει ότι στοχοποίησε αμερικανικά αεροσκάφη
- ΠΑΣΟΚ: Μετά το… Μουντιάλ, προετοιμασίες για την ΔΕΘ και την 3η του Σεπτέμβρη- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Ανδρουλάκης
- Συνταγή: Κοτόπουλο πικάτα στο φούρνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442